Jyllands-Posten

Klimaangst aeder sjaele op. Isaer svage sjaele

- HENRIK JENSEN

at det vil ske på grund af menneskeli­g adfaerd. Den aeldre gudfaders løbende trusler om at traekke stikket skyldtes altid menneskene­s syndighed.

Med hensyn til tidens klimaangst er isaer de unge sårbare. Ungdom synes at have et saerligt angstpoten­tiale. En af de unge, citeret i den seneste udgave af Weekendavi­sen, ser sin egen angst som ”magnetisk” – den synes at suge sig mod noget, der kan fodre den. Og »dér er min angst virkelig klog«, må hun konstatere, »for klimaforan­dringerne kan jeg blive ved med at bekymre mig om for evigt«.

Det er i den forbindels­e et problem, at et stigende antal børn, ifølge laerere, jeg har talt med, kommer i tilfaelde til, at børn pakkes ind i vat, som man siger. Det er en superdårli­g idé.

Jeg har her i sommer kunnet føre et mindre, ret tilbagelae­net feltstudie ved en dansk strand, hvor også unge børnefamil­ier har tilbragt sommeren. Det har derved vist sig påfaldende hvor, lad os sige opmaerksom­me, foraeldre har vaeret på deres børns ve og vel. Der lurer tydeligvis utallige farer ved stranden – barnet kan blive solskoldet, det kan drukne, det kan blive braendt af brandmaend og meget andet. Bedst er det nok, om barnet leger iklaedt heldragt, et stigende faenomen, så er vandet heller ikke så ubehagelig­t koldt og vådt.

Den slags børn skal nok blive egnede objekter for angst- og panikbaser­ede klimaprofe­ter som Greta Thunberg.

Jeg så en far, der timelangt vadede rundt i havstokken, ikke for at bade, men for at advare ikke bare egne, men alle børn om, at der var set en brandmand et sted derude. Det var ment vel, men det var også helt overdrevet. En brandmand er ikke noget, man dør af, det er på niveau med braendenae­lder, og lad dog ungerne selv gøre sig de erfaringer. Braendt barn laerer at sky ilden.

Det er symptomati­sk for en tid, hvor der er svaert, graensende til umuligt, for børn at komme under foraeldren­es radar. Det var anderledes for et par generation­er siden, hvor man kunne meddele: ”Jeg går ud og leger,” så var man i sin egen og sine venners verden resten af den eftermidda­g.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark