Jyllands-Posten

Nationale flyafgifte­r hjaelper ikke på klimaet

- Martin Voergaard

medlem af Venstres Ungdom, stud.msc. i bioinforma­tics, Frederiksb­erg

Det er højsaeson for charterrej­ser, og hver dag er nye familier fløjet af sted på den årlige sommerferi­e, hvor der modsat herhjemme er garanti for godt vejr. Det får naturligvi­s klimadebat­ten til at blusse op igen, hvor flytrafikk­en ofte bliver udskammet som den store klimasynde­r. Meget belejligt har flere af de politiske partier allerede vaeret på banen og markeret sig ved at foreslå en national afgift på flyrejser.

En national afgift klinger klart mere af klimahjael­p end skjulte skatteforh­øjelser og ekstra udgifter, men undersøger man, hvilke effekter sådan et virkemidde­l vil have, opdager man, at vi både gør os selv en kaempe bjørnetjen­este og reelt set bare flytter rundt på, hvor udledninge­n sker henne.

Det kraever en forståelse for det europaeisk­e kvotesyste­m og måden, hvorpå det fungerer. En forståelse, som hverken SF, Radikale eller Enhedslist­en tydeligvis har, når de alle ønsker eksterne nationale afgifter på flyrejser.

I øjeblikket er det således, at køber man én kvote, så har man lov til at udlede ét ton CO2. Dette gaelder fly som det eneste transportm­iddel og ellers industriel­le produktion­er som stål, glas, cement med meget mere. Samtlige 28 medlemslan­de er daekket ind under systemet, hvor Island, Liechtenst­ein og Norge også har tilsluttet sig kvotesyste­met.

Prisen på kvoterne afgøres via det europaeisk­e marked efter udbud og efterspørg­sel, hvor antallet af kvoter er fast og begraenset på årlig basis. At kvoterne er begraenset vil sige, at EU’s samlede udledning for industrier­ne i kvotesyste­met er forudbeste­mt. Det er altså fuldstaend­ig ligegyldig­t, om de danske flyselskab­er køber dem, om tyske stålfabrik­ker køber dem, eller om vi deles om dem – CO2-aftrykket er det samme, ubetinget den danske flysektors andel.

At vi laegger ekstra danske afgifter på rejser til Tenerife, vil alt andet lige få efterspørg­slen til at falde og dermed efterspørg­slen på kvoter herhjemme – men kvoterne skal nok blive købt alligevel.

Ergo aendrer det absolut ingenting på den samlede CO2-udledning fra kvotesyste­met. I stedet for at udledninge­n sker hos os, har vi indirekte bare skubbet det ud i Europa – i stedet for at mindske den og lave en reel løsning.

Afgiften vil blive indført med de bedste hensigter for klimaet, men de eneste, som vil nyde godt af vores afgifter, er de andre lande i kvotesyste­met. Den generelle efterspørg­sel på kvoterne vil falde, fordi nogle danskere ikke vil have råd til at flyve, og kvoterne dermed bliver billigere. Alt, vi opnår, er altså kun at fratvinge nogle danskere den årlige charterrej­se og samtidig gøre det muligt for polakkerne at købe kvoter til deres kulkraftva­erker endnu billigere.

Alt sammen fordi deres regering forstår sig bedre på markedsøko­nomi og udbud/efterspørg­sel, end den danske venstreflø­j gør. Alternativ­t kunne man kaempe for at lade kvotesyste­met omfatte flere “sorte” transportf­ormer end blot flytrafikk­en, som det er i sin nuvaerende form. Man kunne inkludere den europaeisk­e lastbileks­port og underlaegg­e den kvotesyste­met, således at der skulle købes kvoter, når grise, grønsager og andet skulle fragtes igennem Europa.

Det samme kunne gaelde busrejser og industriel skibsfart af enhver karakter, så lige meget om der er tale om en tur fra Køge til København, eller Malmø til Mallorca, bliver transporte­n ikke beskattet efter et skaevt nationalt venstreflø­jsprincip, men ligeligt efter et europaeisk CO2-princip.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark