Jyllands-Posten

Det store nordatlant­iske imperium, Danmark

-

Donald Trump kommer på besøg, ikke i Danmark, men i det store nordatlant­iske imperium.

Sådan betragtes Danmark i ledende kredse i USA, fik vi at vide under et besøg på Washington State University. For netop sådan betragtes Danmark i Moskva.

Her vil man gerne have flåden ud i Atlanten for at vise muskler. Men det nytter ikke at sende den gennem Østersøen, for her risikerer man, at Danmark vil spaerre for den. Så sejler vi bare nordom og ned langs Norges kyst. Der er bare det, at Norge i mange år var en del af Danmark, at man stadig taler halvdansk, og at man sender sine bedste hjerner til København for at blive uddannet. Så Norge er måske i virkelighe­den stadig knyttet til Danmark.

Så tager vi da naeste rute, langs Faerøerne? Nå ikke, de er stadig en del af Danmark. Så tager vi Island. Ups, det er naesten det samme som med Norge. Island var også en del af Danmark i mange hundrede år. Så tager vi den sidste rute langs Grønland. Ups, det er også en del af Danmark.

Det vil sige, at dette latterlige lille land i virkelighe­den er et stort nordatlant­isk imperium, som kan spaerre for vores flåde. Det må vi heller vaere på god fod med. Når Moskva ser sådan på det, gør Washington det også.

Derfor var den danske statsminis­ter blandt de første, der besøgte Trump. Og derfor kommer Trump nu gerne på genbesøg. Og derfor ryddes alle kalendere i Washington også ved andre besøg.

Derfor stoppede de russiske tanks ved graensen til Litauen i 1990, fordi man i København syntes, det var en dårlig idé at køre videre. Det ville vaere dejligt, hvis denne erkendelse var til stede, ikke kun i Moskva og Washington, men også i det store nordatlant­iske imperium og dets folkeoplys­ende presse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark