Jyllands-Posten

Islam skal ikke listes ind i Højskolesa­ngbogen

-

En muslimsk rapper har til udvalget for Højskolesa­ngbogens naeste udgave, der kommer på gaden i efteråret 2020, indsendt en sang, der hylder ramadanen og islam. Formanden for udvalget, tidligere højskolefo­rstander Jørgen Carlsen, mener, at sangen har et potentiale og overvejer at optage den trods indløbne protester fra enkelte politikere.

Han har udtalt: »Jeg synes nu ikke, at der går noget af os, fordi nogen synger den sang om ramadanen. Muslimerne udgør 5 pct. af befolkning­en, så skal de da ikke også have en stemme?« Til det spørgsmål bør der efter min mening svares et klart nej, islam skal ikke listes ind i den danske højskolesa­ngbog ad bagdøren.

Naestefter Biblen anses Højskolesa­ngbogen af mange for at vaere en staerk kraft, der bl.a. rummer sange om faedreland­skaerlighe­d, historie, kristendom og hyldest til det danske folk for tusinde års flid og sammenhold. Kort sagt: Højskolesa­ngbogen afspejler det at vaere dansk.

Højskolesa­ngbogen er igennem 125 år blevet anvendt ikke alene på højskoler, men også i mange andre sammenhaen­ge, hvor man dyrker dansk kultur, f.eks. i radio, tv, på sangkurser, skoler og borgermøde­r.

Tusinder af danskere bruger dagligt Højskolesa­ngbogen, og de ser gerne, at den forbliver dansk. Den rummer jo den såkaldte danske sangskat, som dog ikke alle synes om. Bl.a. har en tidligere kulturmini­ster, intet mindre, fastslået i et laeserbrev i JP for nogle år siden, at vi danskere ikke er noget saerligt. Selv den danske såkaldte sangskat er ikke dansk. Den er for en stor del stjålet i udlandet, skrev damen med håndtasken. Det er ikke uden grund, at De Radikale af mange regnes for at vaere danmarksfj­endske.

Det kommissori­um, man har givet udvalget med hr. Jørgen Carlsen i spidsen, har vel ikke fået uindskraen­ket magt. Det må da vaere muligt ad politisk vej at indskraenk­e det, inden skaden sker. Hvis ikke det lykkes, vil der vaere frit slag for fremmedkul­turelle indvandrer­e til at aendre vor sangskat. Den muslimske hyldest til ramadanen og dermed islam bør ikke indrullere­s i Højskolesa­ngbogen. Hvis det sker, vil det vaere en hån mod dansk kultur og tradition. Hvad siger den nye kulturmini­ster, biskoppern­e, højskolefo­rstanderne m.fl., som forventes at føle noget for vort dejlige, gamle land?

Lad os høre fra dem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark