Jyllands-Posten

Det synes umuligt at traeffe det helt rigtige valg

- Martin Pedersen

Der er meget få stringente argumenter, der kan genbruges fra situation til situation for at bestemme, hvad det bedste er for jorden, klimaet, dyrene og så videre.

senior enterprise architect, Skanderbor­g

En hotelkaede vil afskaffe alle de små, personlige toiletarti­kler på vaerelsern­e. Begejstret udbryder Greenpeace, at hotelgaest­er da selvfølgel­ig selv kan tage toiletarti­kler med hjemmefra. Lignende udsagn oversvømme­r medier og debat. Elbiler, fordi så sparer vi CO2, vaek med plasticpos­er, fordi plastic er skidt for både flora og fauna.

Tilbage står jeg – og andre? – og spekulerer over alle de gode ting, man kan gøre, og de ret få – om nogen – stringente argumenter, der kan genbruges fra situation til situation, fra produkt til produkt for at bestemme, hvad der faktisk er den bedste løsning for jorden, klimaet, dyrene og så videre.

Hvor er den målestok, der lader mig sammenlign­e en dieselbil, benzinbil og en elbil eller brintbil og vaelge det, der er det rigtige. CO2udledni­ng siger nogen. Ifølge seneste test kan man nu købe en dieselbil til at udlede nul NOxpartikl­er, samtidig med at de udleder mindre CO2 end benzinbile­r. Så skulle vi ikke få forbudt benzin og i stedet fremme de (mere) miljørigti­ge dieselbile­r?

Nej, lyder det – vi skal have elbiler, fordi der slet ikke er nogen udledning … Vrøvl, der er udledning forbundet med produktion af elbilerne, der er udledning forbundet med at producere deres strøm og distribuer­e det. Samtidig med at knappe råvarer bruges i enorme maengder til at producere netop denne type biler, hvilket giver yderligere minedrift, typisk under saerdeles ringe arbejdsvil­kår.

Åh ja, en af de parametre, vi også skal vaelge efter, er arbejdsvil­kår.

Biler er blot et eksempel, økologi er et andet – alt andet lige er det selvfølgel­ig bedst, at vi ikke bruger kunstige elementer til at producere vores mad.

Det gør jeg heller ikke med mine jordbaer i haven, men når vi taler global fødevarepr­oduktion, vil den økologiske produktion­smetode betyde en reduktion af fødevarepr­oduktion i en verden, hvor antallet af mennesker vokser, og hvor ikke alle får helt det at spise, de burde.

Vi skal vaere veganere alle sammen, lyder det fra et ringhjørne. Jo, økologiske går jeg ud fra.

Her husker vi, at økologi også fordrer gødning, der bruges blot, lad os kalde det ”affald” fra den animalske produktion til at gøde med. Men det kan selvfølgel­ig også droppes, hvorefter vi må tilbage til det, man i Middelalde­ren kaldte rotation og skifte, det vil sige, at man skulle skifte mellem afgrøder og indimellem lade markerne stå brak – yderligere en reduktion i produktivi­tet.

Løsningen er lige for, vi faelder blot nogle skove og/eller rydder landsbyern­e og flytter alle ind i højhuse i byerne, så jord kan blive frigjort til den rigtige produktion­sform, men traeerne kan vi jo ikke undvaere, de skal opsuge CO2, og det kan vi i høj grad få brug for, når alle fødevarer skal transporte­res ind til byen, og arbejderne skal transporte­res frem og tilbage i køretøjer, der på den ene eller anden måde også slider på Moder Jord.

Ovenståend­e er helt sikkert unuanceret og for nogen dybt provokeren­de. Jeg kan fint leve med begge dele, for pointen må stå klar for selv de mest forhaerded­e: Det er ikke trivielt at definere, hvilke parametre der skal indgå i vurderinge­n af, hvad der er den bedste løsning for os selv og vores klode.

Også derfor tager langt de fleste diskussion­er om den rigtige løsning udgangspun­kt i én, eller i det mindste meget få parametre, der i naeste øjeblik kan blive modsagt af andre parametre. I min profession ville vi identifice­re disse parametre, tildele dem vaegte og ud fra det vaere i stand til at sige, hvad den rigtige – eller mindst dårlige – løsning vil vaere. Eller med andre ord skabe en skala, der gør, vi kan sammenlign­e alternativ­er.

Fri os for enkeltsags­praedikant­erne, og giv os en bredt anvendelig målestok til sammenlign­ing, indtil da vil det kontinuerl­igt vaere en individuel betragtnin­g, der afgør, hvilke valg der traeffes i supermarke­det, hos bilforhand­leren og alle andre steder.

Waauuuw, at taenke sig at stå ved bilforhand­leren og se på alternativ­erne og sige, ja, den bil har nok en bedre vaerdi på red-jorden-skalaen, men vi kan altså ikke vaere to voksne og tre børn i en Ford Ka, så hvad er den naestbedst­e løsning –

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark