Jyllands-Posten

Spytklatte­r, stenkast og en skraemmend­e tunnel venter FCK

FC København vil bogstaveli­gt talt blive budt velkommen til helvedet tirsdag aften i Beograd. Her ligger et frygtindgy­dende stadion, som tidligere danske fodboldspi­llere tydeligt husker.

- KENNETH THYGESEN Kenneth.Thygesen@jp.dk

Genstanden ramte Kenneth Møller Pedersen lige i hovedet.

OB-spilleren var i gang med opvarmning­en, da han pludselig fik en materiel hilsen fra de serbiske tilhaenger­e. Det var såmaend en sten – kastet fra tribunen.

Den uskønne gestus var blot en af mange besynderli­gheder, som Kenneth Møller Pedersen og resten af OBmandskab­et oplevede, da de i 2003 var taet på at sende en ubehagelig modstander ud af det, der i dag hedder Europa League. En speciel, serbisk fodboldklu­b med en frygtindgy­dende hjemmebane.

Tirsdag aften er det FC Københavns tur til at besøge Røde Stjerne fra Beograd, når de danske mestre spiller den naestsidst­e kvalifikat­ionsrunde før Champions Leaguegrup­pespillet. Københavne­rne har i 12 af de seneste 13 saesoner deltaget i et europaeisk gruppespil, så det vil vaere direkte forkert at antage, at manager Ståle Solbakken ikke ved, hvad der venter langs Europas yderkanter.

Men mødet med de 55.000 tilskuere på hjemmebane­n Rajko Mitic Stadium er alligevel noget helt saerligt, mener den tidligere fodboldspi­ller Thomas Lindrup, der var med i OB’s startopsti­lling for 16 år siden.

»Jeg kan ikke forestille mig, at fansene er blevet mildere med årene. Der venter FCK en ret vild oplevelse,« siger han og uddyber:

»Jeg var heldig at prøve et par store ting i min karriere. Jeg har eksempelvi­s som Brøndby-spiller spillet foran 40.000 tilskuere i Parken, men kampen i Beograd er en af de kampe, jeg husker allerbedst. Det var en oplevelse for livet.«

Det første opgør mellem OB og Røde Stjerne blev afviklet i Odense. Kampen endte 2-2, men det var de serbiske fans, der løb med overskrift­erne. Fra endetribun­en smed de knap 1.000 medrejsend­e serbere romerlys og andet kasteskyts ind på banen. Den tykke røg afbrød kampen ad flere omgange, og da de fynske kontrollør­er greb ind, endte det i et voldeligt slagsmål. Også dansk politi blev angrebet.

Urolighede­rne kastede seks varetaegts­faengsling­er og en bøde på 600.000 kr. af sig, men trods de uhyggelige scener i Odense står returkampe­n i Beograd klarest i Thomas Lindrups erindring. Han fortaeller bl.a. om spytklatte­r, voldsomme ukvemsord fra hidsige fans og et omklaednin­gsrum, der stank så meget, at danskerne ikke kunne holde ud at vaere der.

»Det var så vanvittigt. Det var en form for kemikalier, der gav os hovedpine. Jeg kan stadig fremkalde stanken 16 år senere. De gjorde alt for at påvirke os.«

Han husker også tydeligt turen fra omklaednin­gsrummet til banen. En lang, grå og skraemmend­e betontunne­l, der ikke har fået en eneste klat maling i 55 år. Derinde – i det naesten dystopiske mareridt – kan man høre den tunge larm fra tribunerne, mens der står skrevet »velkommen til helvedet« i rød graffiti.

En sen scoring af en ung Nemanja Vidic sikrede Røde Stjerne en snaever sejr på 4-3 over OB, som dermed måtte forlade turneringe­n. Og det var måske godt nok, indrømmer Thomas Lindrup.

»Gad vide, hvad der var sket, hvis vi havde slået dem ud? Var deres fans så gået fuldstaend­ig amok? Det er jo en gal fodboldby.«

Spiller for den slags

FCK-truppen fløj mandag til Beograd uden et par skadede profiler i truppen. Det gaelder bl.a. Andreas Bjelland, og derfor er det igen op til unge Victor Nelsson at organisere københavne­rnes defensiv.

»Det bliver en fed oplevelse at spille mod så staerkt et hold i sådan en kulisse,« siger den 20-årige dansker ifølge fck.dk.

Holdkammer­aten Viktor Fischer siger til Ritzau, at man i FCK anerkender serbernes staerke hjemmebane. Det var da også på graesplaen­en i den serbiske hovedstad, at Røde Stjerne i den seneste saesons Champions Leaguegrup­pespil tog point fra Napoli og slog de senere turnerings­vindere fra Liverpool med 2-0.

»Med den opbakning, de har, kommer det til at koge dernede, men det ser vi frem til. At få den slags kampe er fedt, og det er derfor, vi spiller fodbold,« siger Viktor Fischer.

 ??  ?? Da Røde Stjerne for 16 år siden spillede i Odense, måtte kampen flere gange afbrydes på grund af røgen fra serbernes romerlys. Arkivfoto:
Andreas Szlavik/Polfoto
Da Røde Stjerne for 16 år siden spillede i Odense, måtte kampen flere gange afbrydes på grund af røgen fra serbernes romerlys. Arkivfoto: Andreas Szlavik/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark