Jyllands-Posten

Legendaris­k landstraen­er stopper: Slut med »dit skvat« og »din ged«

Trefilov indstiller karrieren som traener for det russiske kvindeland­shold i håndbold.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

I to årtier har han råbt af sine spillere. Men nu er det slut.

Den 63-årige Jevgenij Trefilov indstiller karrieren som traener for det russiske kvindeland­shold i håndbold.

Han er kendt for sit iltre temperamen­t og sine skideballe­r, men også for at have ført Rusland til fire VMguldmeda­ljer og et enkelt OL-guld. Jevgenij Trefilov har stået i spidsen for Ruslands håndboldkv­inder fra 1999 til 2012 og igen fra 2013 til 2019.

På det russiske forbunds hjemmeside oplyses det, at traenerleg­enden for to måneder siden gennemgik en hjerteoper­ation. Det er blandt andet efter anbefaling fra laegerne, at han nu stopper.

»Jeg har givet det russiske landshold mange år og brugt mange kraefter på arbejdet. Nu er tiden kommet til, at jeg slutter på landsholde­t. Det er nødvendigt, at jeg tager vare på mit helbred,« udtaler Trefilov.

Spil dog bolden

Han forbliver dog i det russiske håndboldmi­ljø som vicepraesi­dent for det russiske forbund, mens jobbet som landstraen­er fremover skal varetages af spanske Ambros Martín, der i øjeblikket er cheftraene­r i den russiske klub Rostov-Don.

Trefilov er berømt og berygtet for sine verbale udfald imod spillerne.

Det vakte opsigt, da TV 2 Norge placerede et kamera og en mikrofon lige bag ved den russiske baenk, da Rusland mødte Brasilien i en traeningst­urnering i 2007 i Aarhus. Efterfølge­nde blev Trefilovs kommentare­r oversat, og det var ikke paene ord, spillerne fik med på vejen fra baenken: »Dit skvat.« »Din ged.« »Er du gået fra forstanden? Spil dog bolden. Jeg burde give dig en på hovedet,« sagde Jevgenij Trefilov til en spiller, som han skiftede ud efter en fejl.

Russerne var rasende over indslaget, fordi de mente, at der i oversaette­lsen ikke var taget højde for russisk kultur og talemåder.

Du løber som gravid soldat

En anden, der har oplevet Trefilovs ordforråd taet på, er den tidligere danske assistentt­raener Kim Jensen. Han har siddet lige bag ved den russiske baenk i en halvleg sammen med en russisk tolk, der oversatte alt, hvad Trefilov sagde.

»Jeg kan huske, at han råbte til en spiller på vej hjem i et returløb, at hun lignede en gravid soldat. Jeg ved ikke, hvordan en gravid soldat ser ud. Det var også svaert at vurdere, om det var for sjov eller alvor,« sagde Kim Jensen i et interview med Jyllands-Posten, inden en kamp imod Rusland ved VM i 2009 i Kina.

Trefilov forklarede selv følgende om sine mange skideballe­r i et interview med Jyllands-Posten under VM i Tyskland i 2017:

»I Danmark har man én mening, i Brasilien en anden, i Sydafrika en helt tredje. Det eneste, jeg kan sige, er, at jeg faktisk har laert meget af danske traenere,« sagde Jevgenij Trefilov.

 ??  ?? Ruslands landstraen­er, Jevgenij Trefilov, har vaeret med til at vinde fire VM-guld og et OLguld i sin tid som landstraen­er. Foto: Lars Poulsen
Ruslands landstraen­er, Jevgenij Trefilov, har vaeret med til at vinde fire VM-guld og et OLguld i sin tid som landstraen­er. Foto: Lars Poulsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark