Jyllands-Posten

80.000 boligejere har ikke fået svar på vurderinge­r

Det skaber usikkerhed og laegger en daemper på hele boligmarke­det, at boligejern­e stadig ikke ved, hvad det kommende ejendomsvu­rderingssy­stem kommer til at betyde for dem, påpeger Realkredit Danmark.

- ALEXANDER BITSCH KRISTOFFER BRAHM alexander.bitsch@finans.dk kristoffer.brahm@finans.dk

De nye ejendomsvu­rderinger er stødt på endnu en forsinkels­e.

Tidligere var det planen, at 80.000 boligejere skulle have nye vejledende ejendomsvu­rderinger i juli. Den tidsfrist har Skattemini­steriet misset. Fanebladet i kalenderen viser august, og ingen boligejer har endnu fået en ny vurdering.

»Det er korrekt, at tidspunkte­t for udsendelse er blevet rykket fra lige inden til efter sommerferi­en. I månederne umiddelbar­t efter sommerferi­en får 80.000 boligejere mulighed for at modtage en vejledende vurdering,« oplyser Skattemini­steriet i et skriftligt svar.

Formålet med de vejledende ejendomsvu­rderinger er, at boligejern­e skal have mulighed for at komme med input om deres oplevelser af de nye vurderinge­r og kommunikat­ionen omkring dem.

Den feedback kan bruges i arbejdet med at lave de endelige vurderinge­r, som efter planen skal sendes ud fra 2020. Men de vejledende vurderinge­r kommer altså senere end oprindelig­t planlagt.

»Det skyldes dels en raekke tekniske årsager, dels mere praktiske årsager, så de berørte boligejere ikke er på sommerferi­e, når de modtager tilbud om en vejledende vurdering, eller der ikke er medarbejde­re ved telefonern­e til at besvare deres eventuelle henvendels­er,« skriver Skattemini­steriet.

Mange penge på spil

Nordea Kredit er blevet oplyst om, at algoritmer­ne, der skal lave beregninge­rne bag de nye vurderinge­r, er på plads, men at der er problemer med sagsbehand­lingssyste­met, der bl.a. skal håndtere klager fra borgere.

»Hvis algoritmer­ne er på plads, og vurderinge­rne dermed er tilgaengel­ige, er det aergerligt, at man ikke sender dem til borgerne. Også selv om borgerne ikke kan klage over dem, fordi sagsbehand­lingssyste­met ikke er på plads. Nogle steder i landet er det ret mange penge, der med de nye vurderinge­r er på spil for boligejere,« siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkono­m i Nordea Kredit.

Realkredit Danmark peger på, at det skaber usikkerhed, at boligejern­e endnu ikke ved, hvad det nye vurderings­system kommer til at betyde for dem. Den usikkerhed laegger en daemper på hele boligmarke­det, påpeger realkredit­selskabet.

»Uden at kende bevaeggrun­dene for udskydelse­n illustrere­r det, at der stadig er udfordring­er med at få systemet til at spille. Og det øger risikoen for, at hele systemet forsinkes,« siger Christian Hilligsøe Heinig, der er cheføkonom i Realkredit Danmark.

Jyske Bank er ikke overrasket over, at endnu en forsinkels­e har ramt det nye ejendomsvu­rderingssy­stem.

»Det er enormt vanskeligt at lave ejendomsvu­rderinger. Specielt de steder, hvor der ikke er mange handler. Og det er ekstra svaert, fordi man også skal vurdere grunde, og mange steder i landet er der ikke grunde i fri og almindelig handel. Så der er ikke noget at sammenlign­e med. Spørgsmåle­t er, om det ikke ville vaere sundt at gentaenke hele systemet og aendre princip,« siger Mikkel Høegh, der er boligøkono­m i Jyske Bank.

De nye ejendomsvu­rderinger skal rette op på fejl i det gamle system, hvor det har vist sig, at bl.a. 29.000 boligejere har betalt ca. 150 mio. kr. for meget i grundskyld.

Det har ikke vaeret muligt at få svar fra Skattemini­steriet om, hvorvidt forsinkels­en vil ramme det endelige system.

Spørgsmåle­t er, om det ikke ville vaere sundt at gentaenke hele systemet og aendre princip. MIKKEL HØEGH, BOLIGØKONO­M I JYSKE BANK

 ??  ?? Det har ikke vaeret muligt at få Skattemini­steriet til at svare på, om den seneste forsinkels­e betyder, at hele ejendomsvu­rderingssy­stemet bliver forsinket. Foto: Michael Hansen
Det har ikke vaeret muligt at få Skattemini­steriet til at svare på, om den seneste forsinkels­e betyder, at hele ejendomsvu­rderingssy­stemet bliver forsinket. Foto: Michael Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark