Jyllands-Posten

En presset tøjindustr­i tvinges til baeredygti­ghed

Mens vaeksten i eksporten af dansk tøj ser ud til at flade noget ud i år, skruer flere modeselska­ber op for tøj med vaegt på klima og baeredygti­ghed.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Trods et presset salg og en samlet lav indtjening forsøger den danske modebranch­e at agere mere baeredygti­gt. Det går ifølge branchens egen organisati­on dog for langsomt med at omstille tøjprodukt­ionen.

Netop baeredygti­ghed er et af de store temaer i denne uge, når den halvårlige modeuge finder sted i København. Der byder tøjproduce­nter sig til over for indkøbere.

Revisions- og konsulenth­uset Deloitte har op til modeugen lavet en årlig analyse af branchens situation. Den viser, at mens store dele af detaildele­n i branchen kaemper med at skabe indtjening, ser det fortsat fornuftigt ud hos engrosledd­et. Det omfatter producente­rne, som for størstepar­ten får tøjet fremstille­t hos underlever­andører ude i verden.

Deloittes analyse viser, at seks af ti danske modevirkso­mheder havde overskud i 2018. Det påpeges samtidig, at en del virksomhed­er hele tiden ligger på graensen mellem plus og minus. På samme tid er der nye og hårde krav fra kunder samt forbrugere om, at tøjleveran­dører skal have øget fokus på miljø og klima.

Mere fart på udviklinge­n

Flere danske modeselska­ber er faktisk gået konkurs det seneste halve år. Salget til de fysiske butikker i detailhand­len har det svaert, da afsaetning­en i høj grad går digitalt.

»Derfor er det mere afgørende end nogensinde før med fokus på, hvilke produkter eller nicher der skal til for at overleve i en presset branche,« mener Morten Gade Steinmetz, chef for modesektor­en i Deloitte Danmark. Han fortsaette­r:

»Vores globale analyse for forbrugsgo­der peger på, at endnu flere forbrugere vil laegge vaegt på klima, ressourcef­orbrug og tøjspild. Isaer de unge, som er fremtidens købestaerk­e generation. Hvis modebranch­en ikke lytter til det, bliver det svaert.«

Tyskland er fortsat det suveraent største marked for den danske modeindust­ri med et salg på lidt over 9 mia. kr. ud af den samlede eksport, som nåede 31 mia. i fjor.

»Netop Tyskland er et voksende eksportmar­ked for også små og mellemstor­e modevirkso­mheder, der forsøger at øge deres salg til udlandet. På det tyske marked vinder isaer baeredygti­ghed stort indpas lige nu. De store kunder, der forlanger dokumentat­ion for, at produktern­e og leveringsk­aederne overholder tyske standarder for klima- og miljøhensy­n,« siger Morten Gade Steinmetz.

På globalt plan forventes det, at tøjsalget fortsat vil vokse hastigt de kommende år. Derfor mener kritikere bl.a., at det ikke er nok, at de store tøjselskab­er satser på mere baeredygti­ge materialer. De skal også have mere fart i cirkulaer produktion, genbrug og reduktion af produktion­en.

Adm. direktør Thomas Klausen i erhvervsor­ganisation­en Dansk Mode & Textil erkender, at baeredygti­ghed aktuelt er den største udfordring for hele branchen. Selv om mange virksomhed­er har lagt strategier for deres indsats og omstilling, går det ifølge ham for langsomt. Thomas Klausen siger:

»Vi er i samarbejde nødt til at få sat øget fart i udviklinge­n med innovative materialer, verdensmål og internatio­nale standarder. Branchen skal selv finde nye forretning­smodeller, som er med til at aendre måden, vi forbruger tøj på. Ellers er der en reel risiko for, at branchen kører sig selv ud over afgrunden.«

Opgørelser fra Dansk Mode & Textil viser, at de danske modevirkso­mheder i 2018 solgte tøj for 47 mia. kr. – 4 pct. mere end året før. Eksporten traekker vaeksten og udgjorde 31 mia. kr. i fjor. Det er 6 pct. mere end året før. Dermed var 2018 et rekordår.

Tal for første kvartal 2019 viser dog en opbremsnin­g i vaeksten, da fremgangen i eksporten de tre måneder kun var på 1,7 pct.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark