Jyllands-Posten

Kunder risikerer at blive snydt, når de skifter pensionsse­lskab

Et stigende fokus på alternativ­e investerin­ger øger risikoen for, at vaerdien af pensionsop­sparingen ikke opgøres korrekt, når man som kunde flytter pensionsse­lskab.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Når danskere skifter pensionsse­lskab, er der en stigende risiko for, at de snyder sig selv, eller kunderne i det selskab, som de forlader.

Landets pensionsse­lskaber placerer nemlig en stadig større andel af formuen i alternativ­e investerin­ger som vindmøllep­arker, ikke-børsnotere­de virksomhed­er og ejendomme.

For den type investerin­ger er det svaert at opgøre den praecise markedsvae­rdi på daglig basis. Derfor er det svaert at sikre, at vaerdien af pensionsop­sparingen er opgjort korrekt for kunder, der forlader selskabern­e.

»Pensionsse­lskaberne har store problemer med at fastsaette vaerdien af deres alternativ­e investerin­ger korrekt. Vaerdisaet­ningen sker med forsinkels­e, både når markederne falder og stiger,« siger pensionsrå­dgiver Jørgen Svendsen, der er partner i AFPR - aktuarbase­ret forsikring­sog pensionsrå­dgivning.

Pensionsse­lskaber satser stadig mere på alternativ­e investerin­ger, som år efter år udgør en stigende andel af den samlede formue. I landets tre største selskaber, PFA Pension, Danica Pension og Velliv, fylder de en femtedel af den samlede formue. AP Pension er med 16 pct. ikke langt efter.

Samtidig med at en stigende andel af formuen bliver svaerere at vaerdisaet­te korrekt, vaelger stadig flere danskere at skifte pensionsse­lskab. Alene sidste år flyttede kunder flere end 150.000 pensionsor­dninger med en samlet vaerdi på 53 mia. kr. fra et pensionsse­lskab til et andet.

Fremkomste­n af alternativ­e investerin­ger og vaeksten i skift af pensionsse­lskab er ifølge en ekspert en dårlig cocktail.

»Der er ikke en ordentlig vaerdisaet­ning af alternativ­e investerin­ger, og det er et stort problem, som hele branchen bøvler med,« siger pensionsko­nsulent Søren Andersen, der er direktør i den uafhaengig­e rådgivning­svirksomhe­d FPension.

Finanstils­ynet er enig i, at det er et problem, som kraever saerligt fokus.

»Der er en risiko for, at der ikke bliver afregnet til de rigtige priser. Fordelinge­n mellem kunder, der bliver i et selskab, og kunder, der rejser, kan blive urimelig eller skaev, hvis vaerdierne ikke er opgjort rigtigt. Det er et forhold, som vi er opmaerksom­me på,« siger Per Plougmand Baertelsen, underdirek­tør i Finanstils­ynet.

Ifølge pensionsse­ktoren overskygge­r fordelene ved alternativ­e investerin­ger klart udfordring­erne med vaerdisaet­ningen.

»Alternativ­e investerin­ger prissaette­s ikke som andre investerin­ger dagligt, og det er vanskelige­re at prissaette dem. Men de har så gode egenskaber i forhold til pensionsop­sparing, at fordelene er klart større end ulemperne,« siger Henrik Munck, chefkonsul­ent i pensionsse­lskabernes brancheorg­anisation, Forsikring & Pension.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark