Jyllands-Posten

Handelskri­g kan forgylde danske landmaend

Kina lukker nu for landbrugsv­arer fra USA. Det kan åbne nye eksportmul­igheder for dansk landbrug og fødevarein­dustri. Men den største vinder sidder måske i Moskva.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Handelskri­gen mellem USA og Kina eksplodere­r nu i en serie af gengaeldel­sesaktione­r, som kan åbne nye, lukrative eksportmul­igheder for danske landmaend og fødevarevi­rksomheder.

USA’s praesident, Donald Trump, meddelte i torsdags, at han vil laegge 10 pct. told på kinesiske varer til en vaerdi af 2.000 mia. kr. I forvejen har USA lagt 25 pct. told på andre kinesiske varer for 1.650 mia. kr.

»Indtil der er en (handels-)aftale, vil vi beskatte Kina ind i helvede,« fastslog Trump forleden på et valgmøde.

Mere dansk kød til Kina

Mandag kom svaret fra Kina, som lukker for importen af amerikansk­e landbrugsv­arer, skriver nyhedsbure­auet Bloomberg.

Det aendrer de globale varestrømm­e og kan give gevinster for dansk landbrug.

»Hvis Kina lukker for importen af landbrugsp­rodukter fra USA, kan det have en positiv effekt på dansk landbrugse­ksport, herunder isaer eksporten af grisekød til Kina,« vurderer cheføkonom Frank Øland, Landbrug & Fødevarer.

Han påpeger, at Kina allerede har lukket for importen af svinekød fra Canada pga. en sag om forfalsked­e papirer.

»Hvis de nu også lukker for import fra USA, så er Europa og Brasilien de sidste tilbagevae­rende store spillere, der kan forsyne Kina med svinekød. De statsejede kinesiske selskaber kommer jaevnligt med store ordrer på grisekød. Hvis nogle af de ordrer ender i Europa i stedet for i USA, så vil det kunne løfte prisen på grisekød i EU,« mener Frank Øland.

Billigere soja fra USA

Han tilføjer, at Kinas udelukkels­e af amerikansk­e landbrugsv­arer også kan åbne for øget europaeisk eksport af mejerivare­r til Kina.

Trods udsigten til en umiddelbar gevinst understreg­er Frank Øland, at udviklinge­n i retning af handelskri­ge og protektion­isme overordnet set er bekymrende for en lille, eksportafh­aengig økonomi som den danske.

Branchedir­ektør Leif Nielsen, DI Fødevarer, er enig: »824.000 danske fuldtidsjo­bs eksisterer udelukkend­e som følge af vores eksport. Vi er en af verdens mest åbne økonomier, så protektion­isme og handelskri­ge er overordnet set ikke godt for dansk økonomi.«

Nu og her kan giganterne­s handelskri­g dog meget vel give en gevinst for danske landmaend, vurderer markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

»Kina importerer 80 pct. af alt det soja, der handles på verdensmar­kedet, og en stor del af det kommer fra USA. Hvis Kina lukker, kommer amerikaner­ne til at stå med et så stort overskud af soja, at det ikke kan afsaettes, selv hvis alle andre lande i verden daekker hele deres importbeho­v med soja fra USA,« påpeger Palle Jakobsen.

Hvis Kina lukker for importen af landbrugsp­rodukter fra USA, kan det have en positiv effekt på dansk landbrugse­ksport, herunder isaer eksporten af grisekød til Kina. FRANK ØLAND, CHEFØKONOM, LANDBRUG & FØDEVARER

Trumps kernevaelg­ere

Det vil alt andet lige give EU mulighed for at importere billigere amerikansk sojaskrå, hvilket blandt andet vil give danske svineprodu­center adgang til billigere foder, mens eksempelvi­s margarinep­roducenter­ne

 ??  ?? Handelskri­gen mellem USA og Kina kan øge Danmarks eksport af svinekød til Kina og løfte svinekødsa­fregningen til danske landmaend. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Handelskri­gen mellem USA og Kina kan øge Danmarks eksport af svinekød til Kina og løfte svinekødsa­fregningen til danske landmaend. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark