Jyllands-Posten

Kinesiske Xiaomi haler ind på Apple

Iphone-salget daler, og dermed er en kinesisk udfordrer lige ved at indtage den globale tredjeplad­s.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk

I lang tid har Apple haft en ret sikker plads på smartphone-markedet som nummer to eller tre efter Samsung – og i det seneste år også Huawei. Men nu er en ny kinesisk udfordrer ved at arbejde sig forbi Apple, som i det seneste kvartal var ganske taet på at havne på fjerdeplad­sen, målt på globalt salg.

Det viser den nyeste oversigt over salget af smartphone­s globalt fra analysehus­et IDC. Apple oplyser ikke laengere salgstal, så IDC har estimeret salget til 33,8 mio. styk. Lige i haelene lå Xiaomi med 32,3 mio. solgte telefoner.

At den i Danmark ret ukendte producent Xiaomi har arbejdet sig naesten op på siden af Apple skyldes ikke en stor salgsvaeks­t – Xiaomis salg stod stort set stille – men at Apple solgte 18 pct. faerre iPhones end i samme periode sidste år, vurderer IDC. Også en anden kinesisk producent snuser til tredjeplad­sen, nemlig Oppo, der solgte 29,5 mio. telefoner.

Saesonbest­emt rangfølge

Apples faldende markedsand­el betyder dog ingenlunde, at Apple er ved at blive kørt baglaens ud af markedet. For det første har Apple marginer, de andre producente­r kun kan drømme om, og også de klart mest loyale kunder. For det andet har Apple løbende sat prisen op på topmodelle­rne, i takt med at forbrugern­e generelt venter laengere, før de køber ny telefon. Og for det tredje bliver Apples telefoner brugt så laenge og solgt igen i reparerede versioner, at Apple løbende udvider kundebasen, målt på antal enheder med styresyste­met iOS.

Derudover er salget hos Apple også langt mere saesonbest­emt end hos de andre, da Apple kun lancerer nye modeller én gang om året, lige før årets fjerde kvartal. Her boomer salget hos Apple, der i de kvartaler naermer sig Samsungs salgstal og altså er en klar nummer to på markedet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark