Jyllands-Posten

Trump kommer. Gem pandaerne

Danmark er en fluelort på et verdenskor­t. Men vi har Grønland. Derfor tager Donald Trump til København.

-

Shit. Nu har vi balladen.

Som når en kaereste dukker uanmeldt op. Meget uanmeldt op. Og går lidt rundt. Og spørger hvorfor det ene håndklaede i badevaerel­set dufter af parfume.

Donald Trump har fået den idé at besøge Danmark 2. september. USA’s praesident har som bekendt et meget anstrengt forhold til Kina. Pr. twitter har han lige meddelt, at han fra 1. september haever tolden på varer fra Kina med 10 pct. Det er dagen, før han lander i Kastrup.

Jeg er ikke sikker på, at det er det nye pandaanlae­g i Zoo, som Donald Trump skal inviteres ud at se – gaven fra praesident Xi Jinping som et tegn på de taette bånd og det staerke partnerska­b mellem Kina og Danmark.

Jeg er heller ikke sikker på, at Trump skal underholde­s med, hvor kolossale anstrengel­ser Udenrigsmi­nisteriet og Københavns Politi gjorde sig for at afskaere Kinas praesident fra at opdage, at der er ytringsfri­hed i Danmark. Da han besøgte København, blev danskere med Tibetflag gemt vaek bag politibile­r og frataget deres flag.

Der dufter altså af kinesisk parfume på badevaerel­set. Hvis Donald Trump begynder at gå lidt rundt på egen hånd, kan det blive vaerre endnu. Taenk hvis han for eksempel opdager, at Danmark giver udviklings­bistand til den kinesiske ehandelsgi­gant Alibaba. Som sender de kinavarer til USA, som Donald Trump bekaemper som pesten.

Alibaba-ordningen kan blive svaer at forklare Donald Trump. Hvis pandaerne er parfume på et håndklaede, så er den danske ulandsbist­and til den kinesiske milliardko­ncern et par trusser under sofaen. Selv danskere undrede sig. Er der gang i noget? En affaere? Hvad skal danske ulandsmidl­er i et kinesisk gigantfirm­a, der ejes af verdens 20. rigeste mand, Jack Ma?

USA’s 45. praesident skal altså ikke dalre meget rundt i Wonderful Copenhagen for at opdage, at Kina både har vaeret på badevaerel­set og i stuen.

Eller – det ved Donald Trump naturligvi­s allerede. Og det er blandt andet derfor, at hans embedsmaen­d har anbefalet ham at dukke op. Før kineserne når langt ind i sovevaerel­set. Blandt andet.

Sovevaerel­set, det mest intime rum, er i denne sammenhaen­g Arktis. Arktis blev der hvisket en del om, da Kina besluttede at give Danmark de to pandaer, som symboliser­er de taette bånd og det staerke partnerska­b og … ja, hvad der nu siges i skåltaler. For Kina giver ikke pandaer vaek uden at få noget.

Kina presser på for at få en magtpositi­on i det arktiske område, blandt andet gennem investerin­ger i Grønland. I takt med klimaforan­dringerne opstår der både nye muligheder for at udvinde naturresso­urcer og nye transportm­uligheder i Arktis. Af samme grund kan Rusland udvide sin militaere aktionsrad­ius. Det kan USA ikke sidde passivt og se på.

Donald Trump kommer til Danmark 2. september for at lave en aftale med Danmark og Grønland om, hvem der må komme i sovevaerel­set. Punktum. Kina er på vej derind, men Danmark sidder med nogle afgørende nøgler. Som en stormagt i det arktiske område kan Danmark sammen med det grønlandsk­e selvstyre bestemme, hvem der må komme i sovevaerel­set, og hvad de må foretage sig derinde.

Her har USA så for fem år siden givet Danmark og Grønland ”en omvendt panda”. Det er sket ved at lade et amerikansk servicefir­ma og et amerikansk rederi overtage kontrakter­ne på driften af Thulebasen og sejladsen med gods. De kontrakter havde dansk/grønlandsk­e firmaer før – og med dem fulgte en solid lokal indtjening. Den er nu vaek. Sådan en ”gave” gør det svaerere at ryste afvisende på hovedet, hvis et andet stort land byder sig til med samhandels­aftaler, partnerska­ber – og pandaer.

Nu har Donald Trump opdaget, at hans vaerste fjende, Kina, og Danmark flirter heftigt.

Hvis han vil have flirteriet skåret ud i pap, kan han tage i zoo og kigge på Xing Er og Mao Sun. Imens kan han spekulere over, hvad det mon helt praecist var, som Kina bad om at få, da de foraerede det officielle Danmark to bambusbjør­ne. Om tjenesten hed noget på grønlandsk, og om den passer ind i en plan for, hvordan Riget i Midten bliver en magtfaktor på verdens største ø.

Der dufter under alle omstaendig­heder meget af kinesisk parfume på badevaerel­set. Hvis Donald Trump 2. september spørger statsminis­ter Mette Frederikse­n, hvad Danmark egentlig har gang i, kan man ikke fortaenke ham i det.

Hvad skal danske ulandsmidl­er i et kinesisk gigantfirm­a, der ejes af verdens 20. rigeste mand, Jack Ma?

er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark