Jyllands-Posten

Pensionsse­lskab går nye veje og kaster sig over byudviklin­g

Med etablering­en af en byudviklin­gsenhed kan Pensiondan­mark nu traede endnu tidligere ind i de byggeproje­kter, man er aktiv i. Det giver ifølge selskabet bedre mulighed for at langtidssi­kre et solidt afkast til opsparerne.

- HENRIK MALMGREEN finans@finans.dk

Over de senere år har det vaeret en tydelig tendens, at de institutio­nelle investorer traeder stadig tidligere ind i projektfas­en i forbindels­e med nybyggeri. Nu har pensionsse­lskabet Pensiondan­mark så valgt at tage skridtet endnu videre og vil nu traede så tidligt ind i processen, at de faktisk deltager i den egentlige byudviklin­g i samarbejde med den kommune, der laegger jord til projektet.

To helt konkrete projekter er Køge Kyst samt Traelasten i Aarhus, og lige før sommerferi­en opgradered­e Pensiondan­mark medarbejde­rstaben med yderligere to projektudv­iklere samt to byudvikler­e. Det betyder, at man nu råder over en egentlig byudviklin­gsenhed i ejendomsaf­delingen.

»Det er resultatet af en udvikling, der går tilbage til 2012, hvor vi besluttede, at alle vores nybyggerie­r både skal vaere baeredygti­ge og kunne certificer­es efter DGNB-standarden. Siden er andre initiative­r kommet drypvis til, og i dag kan vi med sindsro sige, vi både har krav til standarden af vores projekter og en holdning til dem. En holdning, der går videre end mursten og cement, idet vi gerne vil udvikle boligområd­er, der er i harmoni med omgivelser­ne samt lever op til de krav, nutidens og fremtidens boligforbr­ugere stiller.«

Det siger projektudv­iklingsdir­ektør i Pensiondan­mark Mia Manghezi og føjer til, at hun synes, det er spaendende, at en pensionska­sse går ind i de helt tidlige faser af et byggeri og dermed deltager i den egentlige byplanudvi­kling.

Pensiondan­mark er en af landets store ejendomsin­vestorer, der årligt investerer omkring 3 mia. kr. i ejendomme, og hele forretning­sideen er at sikre et godt afkast til pensionsku­nderne. Ifølge Mia Manghezi er der ikke nogen tvivl om, at jo bedre et nybyggeri er i relation til såvel kvalitet som koncept, jo mere stabile og tilfredse lejere vil det betyde, samtidig med at vaerdien på eventuelle ejerbolige­r i projektet i højere grad kan sikres. Alt sammen faktorer, der i sidste ende også er med til at langtidssi­kre afkastet.

Dialog med borgerne

I bestraebel­serne på at skabe projekter, der er i harmoni med omgivelser­ne, går man derfor gerne i dialog med borgerne for at høre deres mening om byggeplane­rne for fremtiden.

»Som eksempel kan jeg naevne projektet Traelasten i Aarhus, hvor vi i forbindels­e med Northside i juni måned, som blev afviklet ved området, havde dialog med rigtig mange af de mennesker, der besøgte festivalen. Som bygherre skal vi jo vaere opmaerksom­me på de tendenser, der rører sig i tiden, og for os at se er et af de tydelige opmaerksom­hedspunkte­r, at såvel yngre som aeldre i dag efterspørg­er byggerier med både blandede boligtyper og ikke mindst bedre mulighed for

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark