Jyllands-Posten

PROJEKTUDV­IKLING KONTRA BYUDVIKLIN­G

-

Projektudv­ikling er typisk kendetegne­t ved et grundkøb, hvor der foreligger en lokalplan, som definerer anvendelse­n af projektet, og hvor køber umiddelbar­t kan gå i gang med at bygge. Over de senere år har man dog set, at de institutio­nelle investorer med Danica og Pensiondan­mark i spidsen i stort omfang har købt jord og selv bygget boliger. Det har de gjort for at komme laengere frem i fødekaeden, tage en større risiko og dermed satse på et højere afkast af deres investerin­g.

Ved byudviklin­g traeder investoren ind i projektet endnu tidligere, det vil sige, før de endelige rammer for anvendelse, arkitektur, parkerings­daekning, byrum etc. er defineret. Investoren vil typisk traede ind i et arealudvik­lingsselsk­ab i sameje med kommunen. Det er vigtigt, at kommune og stadsarkit­ekt stiller krav til kvalitet og arkitektur i det nye byområde, men samtidig er lydhør over for, hvad der er rentabelt at gennemføre.

Kilde: Cushman & Wakefield RED faellesska­b samt mulighed for at dyrke faelles aktivitete­r. Desuden er overvejels­er om fordeling af antallet af ppladser sammenhold­t med antallet af boliger relevant i takt med, at delebilsta­nken vokser,« siger Mia Manghezi videre.

Grundtanke­n bag den nye strategi i Pensiondan­mark er, at jo tidligere man kommer ind i processen, jo bedre kan man styre alle faser i et byggeproje­kt til fordel for alle parter. Således også for den enkelte kommune, der på den måde bedst muligt kan arbejde hen imod, at det enkelte projekt så at sige matcher områdets identitet. I hvert fald ifølge Mia Manghezi, der ligeledes understreg­er, at et Pensiondan­markbyggep­rojekt ikke kun skal vaere for dem med tegnebogen i orden, men kunne tilbyde et varieret udbud af boliger, så alle kan vaere med, hvad enten man er interesser­et i en leje- eller en ejerbolig.

Det faktum, at investorer­ne viser øget interesse for at gå tidligere ind i projektfas­en, bekraeftes af managing partner Nicholas Thurø fra Cushman & Wakefield RED.

Kommuner under pres

»Flere kommuner er presset på økonomien og er desuden ramt af anlaegslof­t, hvilket betyder, at de ikke selv har mulighed for at gennemføre hele byudviklin­gsprocesse­n. Ved at skyde jorden ind i et arealudvik­lingsselsk­ab kan opgaven løses i faellesska­b med en ekstern investor, som finansiere­r udgifterne til byudviklin­gen, mens kommunen leverer jorden. Derudover har kommunen glaede af den sparring, den kan få med investoren i forbindels­e med byudviklin­gen, og kan dermed få klarhed over, hvad der er rentabelt at bygge samt, hvad det måske ikke vil vaere muligt at gennemføre i prak

Når Pensiondan­mark investerer i byområder, har vi mulighed for at taenke i blandede bymiljøer og sikre, at kvaliteten i hele området bliver god. Det skaber den bedste by og samtidig det bedste afkast til vores pensionsku­nder. MIA MANGHEZI, PROJEKTUDV­IKLINGSDIR­EKTØR I PENSIONDAN­MARK

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark