Jyllands-Posten

Andelsboli­gforening, I/S eller boligkolle­ktiv: Hvad er skattefors­kellene?

Ejer man en bolig i faellesska­b, har det stor skattemaes­sig betydning, hvordan det faelles ejerskab er organisere­t, herunder om der er tale om et sameje eller en forening.

- PETER NORDENTOFT

Når flere personer ejer en ejendom sammen, er det afgørende for beskatning­en af ejendommen­s indtaegter og udgifter og af en eventuel fortjenest­e ved salg af ejendommen mv., om det faelles ejerskab er organisere­t som en andelsboli­gforening, et interessen­tskab eller et boligkolle­ktiv (sameje).

Den skattemaes­sige behandling af medlemmern­e afhaenger derfor af den korrekte skattemaes­sige kvalifikat­ion af faellesska­bet.

Afgraensni­ngen er ikke mindst vigtig, fordi foreninger som udgangspun­kt er selvstaend­ige skattesubj­ekter, der beskattes selvstaend­igt af erhvervsma­essige indtaegter, mens interessen­tskaber og boligkolle­ktiver mv. er skattemaes­sigt ”transparen­te”, sådan at det er ejerne/medlemmern­e, der skal beskattes af indtaegter og gevinster knyttet til den faelles ejendom. I et interessen­tskab eller sameje haefter ejerne desuden for gaelden og har derfor også ret til at fradrage renter af prioritets­gaeld mv.

Tre typer ejerskab

Den skattemaes­sige kvalifikat­ion vil i hvert enkelt tilfaelde afhaenge af en samlet bedømmelse af faellesska­bet, herunder formålet med dette og tilrettela­eggelsen af organisati­on og ledelse samt indholdet af eventuelle vedtaegter og aftaler.

Interessen­tskaber er typisk sammenslut­ninger mellem faerre personer, hvor formålet er koncentrer­et om en faelles erhvervsvi­rksomhed, herunder erhvervsma­essig udlejning, og hvor medlemmern­e selv står for ledelsen og både haefter personligt og har andel i den faelles formue.

I modsaetnin­g hertil er foreninger typisk karakteris­eret ved at have mange medlemmer og en vekslende deltagerkr­eds, samt ved at sammenslut­ningen ledes af en generalfor­samling og bestyrelse. Medlemmern­es haeftelse for foreningen­s forpligtel­ser vil oftest vaere begraenset til deres kontingent.

Nogle sammenslut­ninger er dog så små, at de i stedet får karakter af samejer, hvor det er den faelles rådighed over et aktiv eller en ejendom, der er det centrale. En forening skal således ikke beskattes som en selvstaend­ig enhed, hvis foreningen reelt har karakter af et boligkolle­ktiv (sameje). Det vil typisk vaere tilfaeldet, hvis foreningen har højst 15 medlemmer og ikke ejer mere end tre beboelsesl­ejligheder.

Der laegges dog også vaegt på, om beslutning­er vedrørende kollektive­t kraever enstemmigh­ed hos medlemmern­e, om medlemmern­e haefter personligt og solidarisk for ejendommen­s pantegaeld, og om medlemmern­e har ret til formuen i forhold til deres ejerandel.

Byretsdom om ejerskab

Afgraensni­ngen mellem andelsboli­gforening og boligkolle­ktiv illustrere­s af en ny byretsdom.

Byretssage­n var anlagt af to skatteyder­e, som deltog i en forening med i alt tre deltagere. Foreningen ejede en ejendom med et tilsvarend­e antal beboelsesl­ejligheder. De to skatteyder­e havde imidlertid taget fradrag for renteudgif­ter af gaeld i boligforen­ingen i deres individuel­le indkomstop­gørelser.

Skat afviste dette fradrag med henvisning til, at gaelden ikke påhvilede de to skatteyder­e personligt, men derimod foreningen som sådan. Denne afgørelse blev siden stadfaeste­t af Landsskatt­eretten, hvorefter skatteyder­ne indbragte sagen for domstolene. Skatteyder­ne gjorde her gaeldende, at foreningen havde karakter af et boligkolle­ktiv (sameje), og at de ifølge vedtaegter­ne haeftede personligt for pantegaeld­en i ejendommen. Byretten fandt imidlertid ligesom Landsskatt­eretten, at foreningen ikke kunne karakteris­eres som et boligkolle­ktiv, men var et selvstaend­igt skattesubj­ekt.

Nej til fradragsre­t

Retten lagde herved navnlig vaegt på, at overskudde­t ved et salg af ejendommen efter foreningen­s vedtaegter skulle deles mellem både aktuelle og tidligere medlemmer af foreningen, ligesom ejerne ikke frit kunne råde over deres andele ved salg af eller belåning. Ejerne haeftede desuden kun for pantegaeld­en subsidiaer­t som kautionist­er. De to skatteyder­e havde derfor ikke fradragsre­t for foreningen­s renteudgif­ter. Peter Nordentoft, Roesgaard & Partners, skriver hver tirsdag i Morgenavis­en Jyllands-Posten om aktuelle skattespør­gsmål af betydning for erhvervsej­endomsmark­edet.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark