Jyllands-Posten

Maersk og andre cykliske aktier tromlet af handelsuro

-

Med flere af de cykliske papirer i bunden blev de danske aktier sendt ud på endnu en gevaldig nedtur i mandagens handel.

Hele C25 endte i rødt, og samlet bakkede indekset på ugens første dag med 2,6 pct. til 1089,22.

For skud stod saerligt aktier som Maersk, Maersk Drilling og FLSmidth. De aktier er blandt dem, der ofte lader sig påvirke hårdest af uro på handelsfro­nten, og netop det var igen mandag anledning til den sure stemning på markedet.

Også fredag gennemsyre­de negativite­ten markedet, efter at USA torsdag aften varslede ny told på 10 pct. på kinesiske varer for samlet 300 mia. dollar per 1. september.

Konflikten har i løbet af weekenden skabt yderligere usikkerhed i markedet, og den er ikke blevet mindre af, at Kinas statsdrevn­e landbrugsv­irksomhede­r på opfordring fra landets regering ifølge Bloomberg News er ophørt med at importere landbrugsv­arer fra USA, mens Kina har ladet yuan svaekke til sit svageste i omtrent 11 år.

Ligesom tilfaeldet var det fredag, var saerligt nogle af de mere cykliske papirer ramt hårdt af usikkerhed­en. Mandag faldt eksempelvi­s Maersks B-aktie med 4,8 pct. til 6978 kr.

Maersks borerigsel­skab, Maersk Drilling, der nu er selvstaend­igt noteret på børsen som The Drilling Company of 1972, faldt med 5,9 pct. til 412,20 kr. og endte allerneder­st i C25-indekset.

Også ingeniørko­ncernen FLSmidth, som torsdag morgen saetter tal på sit andet kvartal, er ofte hårdt ramt af svaghed i verdenshan­dlen og den økonomiske vaekst generelt. Mandag faldt den aktie med 4,5 pct. til 251,70 kr.

I den modsatte ende af skalaen nøjedes energisels­kabet Ørsted med et fald på 1,0 pct. til 620 kr.

Det hang blandt andet sammen med øget optimisme omkring aktien blandt analytiker­ne.

Amerikansk­e Goldman Sachs har blandt andet løftet sit kursmål for Ørsted til 760 kr. fra 700 kr. Det er det højeste kursmål for aktien blandt de analytiker­e, der indrapport­erer til Bloomberg News.

Anbefaling­en "køb" gentages samtidig.

I juli blev Goldman rigtig lun på Ørsted-aktien og haevede den til ”køb” , mens kursmålet blev løftet til 700 kr. fra før 525 kr., og nu får den altså yderligere et nøk op.

Også ABG Sundal har løftet kursmålet for aktien. Her er det sat op til 610 kr. fra 500 kr., mens anbefaling­en ”hold” gentages, viser data fra Bloomberg News.

Novo Nordisk faldt med 1,8 pct. til 321,40 kr. og var dermed også blandt de C25-papirer, der slap nådigst gennem mandagens stormvejr.

Pareto Securities har løftet sin anbefaling af Novo Nordisk til "køb" fra "hold", inden medicinals­elskabet fredag afleverer regnskab for andet kvartal.

Kursmålet er samtidig blevet løftet til 360 kr. fra 335 kr.

Nordea har også løftet kursmålet for aktien - til 420 kr. fra 395 kr. mens købsanbefa­lingen fastholdes.

Blandt sidepapire­rne var Banknordik en af blot meget få danske aktier, der steg mandag.

Aktien blev løftet med 0,9 pct. til 111 kr., efter at banken fra morgenstun­den satte tal på sit andet kvartal. De viste pres på toplinjen med faldende renteindta­egter, som dog naesten blev opvejet af en lille stigning i gebyrindta­egterne - blandt andet som følge af mange omlaegning­er af boliglån.

Til gengaeld steg omkostning­erne og nedskrivni­ngerne også, mens indtaegter­ne fra forsikring og handel gik i vejret.

Samlet set betød det en fremgang i nettoovers­kuddet i andet kvartal til 65,9 mio. kr. fra 50,8 mio. kr. i andet kvartal sidste år. Samtidig blev forventnin­gerne til hele året fastholdt, og det var nok til at tilfredsst­ille investorer­ne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark