Jyllands-Posten

Dansk designer står bag italiensk luksusmode – og tekstiler som kunst

Nikoline Liv Andersen er en del af holdet bag det internatio­nale modehus Fendi. Hun arbejder ligeledes med kunstudsti­llinger og har kreeret kjoler til sangerinde­n Björk.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Kunstner, designer eller beklaednin­gshåndvaer­ker. Nikoline Liv Andersen er svaer at saette i bås. Men fakta er, at hun laver anderledes og usaedvanli­g mode.

Hun er tilknyttet det italienske modehus Fendi, og på egen hånd arbejder Nikoline Liv Andersen isaer med udstilling­sprojekter.

Her iscenesaet­tes f.eks. ekspressiv, skulpturel og eksperimen­terende beklaednin­g på dukker.

»Selv om jeg er uddannet designer, arbejder jeg reelt i et graenselan­d mellem genrer og kunstarter,« forklarer Nikoline Liv Andersen.

»Du må gerne kalde mig kunstner. Jeg har dog svaert ved selv at gøre det. Der er i mine øjne for mange, som kalder sig kunstner. Det er i min bog en ophøjet titel, som man skal gøre sig fortjent til.«

Pels blev skåret op

Nikoline Liv Andersen blev i 2006 uddannet fra Designskol­en i København og har stået for en raekke kunstudsti­llinger, bl.a. på Horsens Kunstmuseu­m, Martin Asbaek Gallery, Maison du Danemark – Danmarkshu­set – i Paris og Designmuse­um Danmark. Hun har fået flere priser, f.eks. blev hun i 2012 praemieret af Statens Kunstfond for projektet ”Dansen med det døvstumme øje”.

Den danske designer kreerede i 2015 scenetøj til den islandske sangerinde Björks turné ”Vulnicura”.

Kjolen, som Nikoline Liv Andersen fremstille­de til solisten, var lavet af genanvendt pels fra en gammel kåbe.

Pelsen var skåret op i bittesmå stykker, påtrykt med skinnende materiale i mange farver og syet sammen igen. Den gav på scenen Björk et udseende som en engel eller en sommerfugl.

Nikoline Liv Andersen blev i 2015 designer for det italienske modehus Fendi, der havde afdøde Karl Lagerfeld som chefdesign­er.

Nikoline Liv Andersen arbejder både hjemme i København og i Rom med at designe haute couture for det italienske firma, der har fokus på luksusmode.

»I det job er jeg designer og ikke kunstner. Men jeg bliver nok aldrig kommerciel eller kommer til at lave design til masseprodu­ktion,« fortaeller Nikoline Liv Andersen.

Som ung var hendes plan at blive kunstmaler. Men efter gymnasieår­ene på en musikalsk linje på Sankt Annae i København, efter en tegneskole og et praktikoph­old hos den danske designer Elise Gug søgte Nikoline Liv Andersen ind på Designskol­en i København.

Ni år senere fik hun job hos Fendi.

Holder ferie i Sverige

»Da jeg fik jobbet hos Fendi, valgte jeg at fokusere på dét og laegge mine egne projekter på hylden for en stund,« siger hun.

»Men nu er jeg begyndt at lave egne projekter sideløbend­e. Til november har jeg en udstilling på Horsens Kunstmuseu­m sammen med kunstneren Cathrine Raben Davidsen, hvor vi arbejder under samme emne med hvert vores udgangspun­kt. Og jeg kommer til at udstille syede billeder.«

For Nikoline Liv Andersen er håndvaerke­t det afgørende, uanset om det gaelder kreationer til udstilling­er eller salg.

»Jeg elsker at arbejde med tekstiler og går op i at kunne beherske håndvaerke­t, uanset om det er at sy, vaeve eller brodere. Uden at vaere verdensmes­ter i alle genrer går Nikoline Liv Andersen arbejder i både Danmark og Italien. Ferie med familien holder hun ofte på en ødegård i Sverige. Privatfoto jeg meget op i at kunne arbejde med tingene selv.«

Nikoline Liv Andersen er gift med designer Anders Christian Kornum. Sammen har de pigerne Fauna og Dione.

»Udover at bo i København har vi en gammel ødegård i Bohuslän i Sverige. Her slår vi med le, samler østers, bader i skaergårde­n, klatrer på klipperne og sidder på dobbeltdas, mens vi kigger ud over den smukke natur,« fortaeller Nikoline Liv Andersen.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark