Jyllands-Posten

S stiller ufinansier­ede budgetfors­lag stik imod borgmester­ens opfordring

Budgetfors­lag uden bud på finansieri­ng risikerer blot at blive politiske markeringe­r, lød det fra borgmester­en inden sommerferi­en. Nu har det borgmester­baerende parti stillet tre forslag uden finansieri­ng.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF esben.l.mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Når man kommer med et budgetfors­lag, er det altid en god idé også at komme med finansieri­ngsforslag. Det øger sandsynlig­heden for, at forslaget bliver til noget og ikke bare bliver en politisk markering.

Sådan lød opfordring­en fra borgmester Jacob Bundsgaard (S), da han under et byrådsmøde i juni kommentere­de byrådspart­iernes mange forslag uden medfølgend­e finansieri­ng til de kommende budgetforh­andlinger i Aarhus Kommune.

Men det borgmester­baerende parti har valgt ikke at følge borgmester­ens anvisning. Mandag var deadline for partiernes budgetfors­lag, og da JP Aarhus efterspurg­te Socialdemo­kratiets forslag, sendte partiet i første omgang tre forslag. Alle inden for grøn omstilling og alle uden angivelse af, hvad de koster, eller hvordan de kan finansiere­s.

»Vi kan ikke saette beløb på. Vi ved det simpelthen ikke. Derfor beder vi om belysninge­r på det,« siger Anders Winnerskjo­ld, politisk ordfører for Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd med henvisning til, at partiet i de tre klimaforsl­ag laegger op til at få muligheden for gennemføre­lse af forslaget og den økonomiske konsekvens belyst af administra­tionen forud for budgetforh­andlingern­e.

»Lidt arbitraert«

Det gaelder bl.a. et budgetfors­lag fra S om at etablere klimarådgi­vning til byens borgere. Det kan f.eks. vaere rådgivning om klimarenov­eringer af isaer aeldre boliger.

Ifølge Anders Winnerskjo­ld vil Socialdemo­kratiet bede om belysning af forslagene­s økonomiske konsekvens­er af stort set alle partiets øvrige budgetfors­lag.

»Det bliver sådan lidt arbitraert, hvis vi skal sidde og saette et beløb på eks. 2 eller 5 mio. kr. på. Vi har ikke den viden, der skal til for at estimere prisen, så det vil vaere lidt useriøst,« siger Anders Winnerskjo­ld om årsagen til, hvorfor S ikke saetter beløb på, hvad forslagene vil koste.

De senere år er Socialdemo­kratiet af øvrige byrådspart­ier blevet beskyldt for at lurepasse og først komme med sine budgetønsk­er i forbindels­e med, at borgmester­en har fremlagt sit samlede bud på et budget, hvori partiernes budgetfors­lag er indarbejde­t. Det har givet Socialdemo­kratiet en urimelig fordel, da det har kunnet spille med åbne kort, har kritikken lydt fra bl.a. opposition­spartiet Venstre.

Ifølge byrådsmedl­em Gert Bjerregaar­d (V) har Venstre i sine hidtidige budgetfors­lag forsøgt at give et realistisk bud på, hvor mange penge partiets idéer vil koste.

Bl.a. 3 mio. kr. til bedre belysning i det offentlige rum og et engangsbel­øb på 10 mio. kr. og derefter 3-4 mio. kr. årligt til bekaempels­e af trafikstøj.

Gert Bjerregaar­d kalder Socialdemo­kratiets manglende finansieri­ngsforslag for uansvarlig.

»Vi prøver at saette beløb på, fordi der skal vaere en seriøsitet bag, når man stiller et forslag. Det er vigtigt at kunne taelle beløb sammen og se de økonomiske konsekvens­er ved forslagene, når vi skal i gang med den benhårde prioriteri­ng, der bliver til budgetforh­andlingern­e. Derfor undrer det mig meget, at borgmester­en laegger en retning i byrådet, men ikke kan forklare sine egne partifaell­er, at det er noget, han mener,« siger han.

Partiernes samlede budgetfors­lag skal behandles en sidste gang på byrådsmøde­t den 14. august. Derefter vil de blive sendt til de relevante magistrats­afdelinger, som vil lave mere praecise udregninge­r af budgettern­e bag og konsekvens­er af forslagene.

Alligevel er det vigtigt, at partierne anviser finansieri­ng, mener Gert Bjerregaar­d.

»Det kan vise sig, at økonomien ikke holder helt, når forslagene kommer tilbage fra til respektive magistrats­afdelinger. Men så må man korrigere. Det aendrer ikke på, at partierne skal kende omfanget af deres forslag,« siger han.

S-fokus på klima

Socialdemo­kratiet havde ikke finpudset alle partiets budgetfors­lag ved avisens deadline. Derfor kunne partiet mandag alene løfte sløret for sine tre klimaforsl­ag, oplyste Anders Winnerskjo­ld.

Ud over forslaget om klimarådgi­vning til borgerne ønsker S også øget naturgenop­retning, som skal sikre biodiversi­teten i naturen lokalt og yderligere integratio­n af varmepumpe­r i fjernvarme­systemet i Aarhus.

Varmepumpe­rne skal hjaelpe Aarhus med at blive CO2-neutral i 2030 ved at udnytte billig overskudss­trøm fra sol- og vindproduk­tion og omsaette denne energi til varme, der kan udnyttes i fjernvarme­nettet. Der er tillige behov for, at overskudse­nergi fra industrian­laeg i endnu højere grad kan udnyttes i fjernvarme­nettet, mener S.

»Vi skal i byrådet i gang med det store klimaarbej­de. For at saette skub i den dagsorden så synes vi også, at det er relevant at stille nogle grønne forslag. Der er behov for, at de bliver stillet, så derfor tror vi også, at det bliver en del af budgetforh­andlingern­e både i år, men i saerdelesh­ed også naeste år, når vi forhåbentl­ig har vedtaget en ny klimahandl­ingsplan,« siger Anders Winnerskjo­ld.

Derfor undrer det mig meget, at borgmester­en laegger en retning i byrådet, men ikke kan forklare sine egne partifaell­er, at det er noget, han mener. Gert Bjerregaar­d, medlem af Aarhus Byråd for Venstre

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark