Jyllands-Posten

Budgetlaeg­ning uden budget

Foreløbig kender Aarhus Kommune ikke økonomien bag det kommende budget.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN MARIA DALHOFF esben.l.mikkelsen@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Budgetlaeg­ning er en vanskelig øvelse, når man ikke kender budgettet. D

et konstatere­r man i landets kommuner i disse dage, hvor de lokale forhandlin­ger om de kommunale økonomier for de kommende år så småt er ved at blive løbet i gang.

Således også i Aarhus Kommune, hvor der mandag var deadline for indsendels­e af partiernes forslag til, hvad kommunen skal bruge sine penge på i ikke mindst 2020.

Men i modsaetnin­g til normalt kender kommunerne endnu ikke det praecise økonomiske råderum for naeste år. Det skyldes, at folketings­valget og de efterfølge­nde regeringsf­orhandling­er i juni betød udskydelse af de saedvanlig­e forhandlin­ger i netop juni mellem KL (Kommunerne­s Landsforen­ing) og Finansmini­steriet. Endnu er der ifølge KL ikke sat dato på, hvornår parterne mødes.

Dermed ved politikern­e i Aarhus Kommune eksempelvi­s ikke, om regeringen kommer med penge til bl.a. den under valgkampen heftigt diskutered­e minimumsno­rmering af personale i de kommunale vuggestuer og børnehaver. Om der kommer saerlige penge fra staten til øget kommunal klimaindsa­ts, eller om der findes penge på statens budget til mere velfaerd på aeldreområ­det er også endnu ubekendte.

En anden ubekendt er, om Aarhus Kommune i år får presset nok på til at få aendret den nuvaerende model for tildeling af det nuvaerende beskaeftig­elsestilsk­ud fra staten. Her har Aarhus Kommune i de senere år pointeret, at kommunen bliver straffet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark