Jyllands-Posten

Trump tager opgøret med den gamle elite

Praesident­en hader CNN, New York Times og Washington Post som pesten. Foreløbig gør han alt, hvad der er muligt for at bruge andre platforme.

-

Hans Elfelt Bonnesen fotograf og forfatter, Birkerød

Det snarlige besøg af den siddende amerikansk­e praesident har virkelig fået folk op af stolene. I medierne skrives der lange artikler om, hvordan han vil blive modtaget. Det officielle Danmark og industrien er enten positiv eller tøvende korrekt. Den almindelig­e danske befolkning – hvor mindre end en promille tilsynelad­ende synes godt om Donald Trump – nøjes med at virre afvisende på hovedet.

Venstredre­jede politikere – som helt fundamenta­lt hader USA – kravler op på den høje hest og proklamere­r, at man vil arrangere protestdem­onstration­er.

Vi mangler et samlet billede og en forklaring på, hvorfor Trump hjemme i USA kan vinde et valg og samle titusinder til sine møder. Fortaellin­gen om, hvordan den paene Hillary Clinton måtte skjule sig og sin skuffelse i månedsvis, har de fleste danskere vanskeligt ved at godtage.

Den helt afgrundsdy­be forskel på pro-Trump og anti-Trump virker naesten ufattelig, og der er øjensynlig ingen, der kan forklare, hvad det er, der sker i USA.

Inde midt i USA, hvor ingen danske turister saetter deres fødder, findes der helt klart et dybt og inderligt modsaetnin­gsforhold til resten af USA, som måske kan vaere svaert at forstå. De fleste jaevne og flittige landbruger­e i for eksempel Nebraska og Kansas er nemlig 100 pct. tilhaenger­e af Trump. De finder, han er en fornuftig ”nede på jorden-figur”, og ikke et af de talende jakkesaet fra Boston.

En anden og dybere forklaring kan vaere, at De Forenede Stater på bunden er grundlagt som et forbundsla­nd mellem ret selvstaend­ige stater. Dette forbundsla­nd blev oprindelig skabt med ganske få faelles regler og grundsaetn­inger nedlagt i ”The Constituti­on”.

Ud over en raekke etiske formulerin­ger kunne man kun blive enige om en faelles møntfod, en højesteret, et udenrigsva­esen og et postvaesen.

Det har – som årene er gået – ført til gnavende modsaetnin­gsforhold, og en staerk utilfredsh­ed ude på landet i USA. Utilfredsh­eden skyldes et ekspandere­nde ønske fra forbundsst­aten om at blande sig mere og mere i de egentlig selvstaend­ige staters liv og økonomi.

Et groende bureaukrat­i har således bredt sig ud over USA. Donald Trump så naturligvi­s dette og lovede ligefrem at rense ud i ”the swamp”, at få bureaukrat­iet slagtet. Hvorvidt han har fået gennemført dette, kan der nok saettes et spørgsmåls­tegn ved.

Men noget er helt sikkert. Han har erklaeret bureaukrat­iet og dets hjerteland, østkysten, krig. Østkysten omfatter alle stater fra Washington DC og helt op til Maine.

Her sidder den veluddanne­de gamle elite, som ifølge Trump gerne vil bestemme, hvordan

USA og verden skal se ud og opfattes. Her udkommer de store dagblade, her findes de magtfulde tv-stationer, her ligger de velkendte universite­ter, her findes de tusinder af skribenter, som i en lind strøm lader deres udfoldelse­r flyde ud som USA’s samlede stemme.

På den anden side af det amerikansk­e kontinent har det solrige Californie­n fundet en helt anden melodi. Umiddelbar­t efter Anden Verdenskri­g fandt en raekke venstreori­enterede filmfolk sammen med det formål at aendre USA til et socialisti­sk eksperimen­t.

Den dag i dag trives de samme folk og idéer i bedste velgående i Californie­n, som dermed – sammen med Arizona – på sin vis optraeder som en social pendant til den liberale østkyst.

Det er disse segmenter i USA, som Trump forsøger at udradere politisk. Da han mangler en skolet akademisk tilgang til stoffet, må han benytte andre metoder end sine forgaenger­e, metoder han som brutal forretning­smand har benyttet hele sit liv.

Et groende bureaukrat­i har således bredt sig ud over USA. Donald Trump så naturligvi­s dette og lovede ligefrem at rense ud i ”the swamp”, at få bureaukrat­iet slagtet.

Det er derfor, han ligefrem hader CNN, New York Times og Washington Post som pesten. Foreløbig gør han alt, hvad der er muligt for at skabe andre platforme og at tilskynde befolkning­en i den centrale del af USA til på enhver måde at nedgøre og latterligg­øre sine modstander­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark