Jyllands-Posten

Netflix’ nedtur er beviset på, at priskrigen ulmer

Netflix har for første gang oplevet kundeflugt pga. prisstigni­ngerne. Det fremstorme­nde streamingm­arked er på vej ind i en mere prisfølsom tid, mener en ekspert.

- ANDERS LEONHARD anders.leonhard@finans.dk

Det var en historisk nedtur, der midt i juli ramte det ellers urørlige Netflix.

Halvårsreg­nskabet afslørede det første hul i panseret hos den amerikansk­e streamingk­aempe, da det stod klart, at vaeksten på abonnement­sbasen langtfra levede op til forventnin­gerne. Et gedigent kurssmaek på over 10 pct. var markedets klare svar på det skuffende regnskab.

Hvis man dykker ned i Netflix’ tal, viser det sig, at årsagen til nedturen skal findes i helt små prisstigni­nger, som kostede massevis af kunder. Det kan vaere et forvarsel om, at konkurrenc­en nu er så hård på streamingm­arkedet, at selv små prisaendri­nger kan flytte markedsand­ele.

Nedturen

Netflix har ellers taget hele verden – inklusive Danmark – med storm, siden tjenesten for alvor brød igennem i 2013. Det er uden sammenlign­ing den største streamingt­jeneste i Danmark, hvor naesten hver anden dansker over 18 år betaler for Netflix.

Netflix har med sine gigantiske budgetter tromlet alle konkurrent­er med laeresaetn­ingen om, at det bedste, unikke indhold vinder markedet.

Derfor kom det også som en overraskel­se, at Netflix slet ikke kunne levere den forventede kundevaeks­t. Men en af forklaring­er var, at Netflix havde haevet prisen på tjenesten med blot en dollar i visse områder i USA, hvilket havde fået kunderne til at flygte over til konkurrent­erne. Netflix tabte i 2. kvartal 130.000 kunder på amerikansk jord mod en forventet tilgang på 350.000 abonnenter.

På verdenspla­n hentede Netflix dog 2,7 millioner nye kunder på tre måneder, så helt udtømt er Netflix-motoren trods alt ikke.

Men over store dele af USA og Europa er Netflix’ vaekst ved at stilne af. I lande som Danmark har Netflix nået et punkt, hvor alle de ”nemme” kunder er taget, og spørgsmåle­t er, om Netflix bevaeger sig mod et maethedspu­nkt.

I hvert fald haler de naermeste konkurrent­er ind på Netflix i Danmark, selv om der fortsat er meget langt fra nummer to op til Netflix.

»Netflix er selvfølgel­ig en magtfaktor, men TV 2 Play vokser faktisk hurtigere end Netflix nu, og ambitionen er at fortsaette med at vokse mere end markedet,« siger Flemming Rasmussen, viceadm. direktør i TV 2.

Prisstigni­nger

Netflix har endnu ikke haevet priserne i Danmark i år, men prisstigni­nger er ikke uvante på det danske marked. F.eks. har TV 2 Play haevet priserne i januar, mens Viaplay sidste år haevede prisen på det dyreste abonnement.

Indtil videre har de små prisløft ikke affødt kundeflugt herhjemme. Men den øgede konkurrenc­e på markedet kan hurtigt aendre på prisfølsom­heden, mener partner og medieekspe­rt i PwC Leif Ulbaek Jensen.

»Generelt er danskernes månedlige forbrug på medier faktisk stigende, selv om vi

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark