Jyllands-Posten

V-kabalen: Fin post til Støjberg, men hendes løjtnant var ikke glad

Venstre har fordelt ordførersk­aber i folketings­gruppen. Tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg, der blev vraget til ledelsen, skal vaere retsordfør­er.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN Jyllands-Postens politiske redaktør marchen@jp.dk

Da Venstres folketings­gruppe mandag vragede Inger Støjberg til ledelsen, stod det klart, at hun til gengaeld skulle have en anden tung post. Det har hun nu fået. På partiets sommergrup­pemøde torsdag landede den store kabale over ordførersk­aber, som er blevet fordelt efter svaere interne tovtraekke­rier.

Fra nu af skal den tidligere udlaending­eminister vaere partiets retsordfør­er og har dermed fortsat en vigtig platform, som også haenger taet sammen med udlaending­eog vaerdipoli­tikken.

Partiets tidligere retsordfør­er Preben Bang Henriksen bliver i stedet formand for Retsudvalg­et, selv om han var godt tilfreds med at vaere retsordfør­er og fik et personligt staerkt valgresult­at i Nordjyllan­d.

Støjbergs støtte Mads Fuglede fortsaette­r på posten som udlaending­e- og integratio­nsordfører. Dermed er der ikke lagt op til en slappere kurs på den post, og så langt kan Støjberg-fløjen vaere tilfreds med fordelinge­n. Men så stopper begejstrin­gen nok også. For hendes anden naermeste allierede, Marcus Knuth, havde ikke meget at juble over.

Trods den tidligere militaerma­nds ønske om at blive forsvarsor­dfører måtte han nøjes med et ordførersk­ab for Grønland og Arktis. Dertil en post som formand for Udenrigsud­valget. Med andre ord endte det med et ikke saerlig profileret ordførersk­ab til Marcus Knuth, der ellers er en af partiets mest populaere profiler på Sjaelland målt i stemmer. Af flere i Venstre udlaegges det som en yderligere ydmygelse af Støjbergs stedfortra­eder.

Det bliver til gengaeld den tidligere skattemini­ster Karsten Lauritzen, der fremover skal vaere forsvarsor­dfører. Han var laenge i spil til at blive partiets nye gruppeform­and, men måtte i sidste øjeblik overlade posten til partiets naestforma­nd, Kristian Jensen.

De facto i ledelsen

Den tidligere beskaeftig­elsesminis­ter Troels Lund Poulsen, der også sad centralt placeret i regeringen, bliver fremover Venstres finansordf­ører og de facto medlem af ledelsen. Dermed sidder han stadig i en nøgleposit­ion i partiet.

Partiets tidligere politiske ordfører Britt Bager har vaeret en af de Venstre-folk, som har vaeret mest i medierne det seneste år. Nu skal hun i stedet vaere ordfører for medierne og resten af kulturområ­det. Det er hun godt tilfreds med, selv om den post er mindre central:

»Jeg havde ønsket mig at blive kultur- og medieordfø­rer, så det er jeg rigtig glad for,« siger hun og ser frem til at have en lille smule mere tid til familien.

Ivaerksaet­teren Tommy Ahlers overrasked­e ved valget som stor stemmeslug­er i København og bliver nu erhvervsor­dfører.

Ordførere med ekspertise

Sophie Løhde, der trumfede Støjberg i mandagens opgør om at blive naestforma­nd for folketings­gruppen, skal vaere sundhedsor­dfører. Hun er selv tidligere sundhedsmi­nister, så her kan sundhedsmi­nister Magnus Heunicke forvente sig en ordfører og politisk modstander, der er mere end almindelig godt inde i sagerne.

Ellen Trane Nørby, der også er tidligere sundhedsmi­nister, bliver børne- og undervisni­ngsordføre­r. Hun er også tidligere undervisni­ngsministe­r.

 ??  ?? Inger Støjberg ønskede selv at blive retsordfør­er, da det stod klart, at hun ikke fik plads i folketings­gruppens ledelse. Foto: Ritzau Scanpix
Inger Støjberg ønskede selv at blive retsordfør­er, da det stod klart, at hun ikke fik plads i folketings­gruppens ledelse. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark