Jyllands-Posten

Dansk cykelsucce­s har rødder i fortiden

En tysker opfandt cyklen for 200 år siden. I Danmark har vi taget idéen til os, som var den vores egen. Blandt andet på grund af et fladt landskab og den måde, vores byer blev etableret på i Middelalde­ren.

- SANNE HANSEN SØREN BOY SKJOLD kultur@jp.dk

Hans Skov-Petersen er seniorfors­ker ved Institut for Geovidensk­ab og Naturforva­ltning ved Københavns Universite­t. Han peger på historiske og geografisk­e grunde til, at danskerne er blevet et cyklende folkefaerd.

»Vi har nogle af de her små middelalde­rbyer, som er gode at lave cykelstier i. Og så har Danmark aldrig vaeret et billand. Vi har ikke produceret biler som i Sverige. Vi har ikke den tunge industri som i England og Tyskland. Vi er et lille land, som er orienteret mod vandet, og hvor der er ret fladt.« Også internatio­nale omstaendig­heder har spillet ind. Hans Skov-Petersen fortaeller, at et planlagt motorvejss­ystem hen over København blev stoppet i allersidst­e øjeblik i 1972, da oliekrisen kom.

»Hvis det ikke var sket, så havde byen set ud som Frankfurt eller andre af de store industriby­er,« siger han.

Cyklen med på toget

Hans Skov-Petersen var i 2014 leder af forsknings­projektet Bikeabilit­y, der undersøgte, hvordan man kan få danskerne til at cykle mere og laengere.

»Vi cykler ikke for miljøets skyld, men fordi det er det smarteste. Det er hurtigt og fleksibelt,« forklarer han.

Sundhed kommer laengere nede på vores motivation­sliste, mens den følelsesma­essige oplevelse – vinden i håret, at vaere en del af byrummet – taeller, men dog ikke på niveau med effektivit­eten.

Hans Skov-Petersen er optaget af den regionale planlaegni­ng som modspil til, at skoler centralise­res, og arbejdspla­dser bliver større og mere specialise­rede, med laengere transport for borgerne som konsekvens.

»På de lange distancer skal cyklismen kombineres med offentlig transport. Hvis jeg var borgmester i Ringsted, som er et af de steder, hvor cyklismen falder mest, ville jeg ringe til DSB og få dem til at putte en cykelvogn på alle regionalto­g ind til København.«

Den samme strategi kunne han ønske sig på landsplan.

»Hvis de offentlige transports­elskaber begynder at medtage cykler effektivt og gratis, ville det betyde rigtig meget,« siger han og refererer til succesen med at kunne tage sin cykel med gratis i de københavns­ke S-tog.

Cyklen i kulturen

Martin Zerlang, professor ved Institut for kunst og kulturvide­nskab ved Københavns Universite­t, finde noget af svaret på dansk cykelsucce­s i kulturen.

»Allerede i 1925 beskriver Johannes V. Jensen cyklen som et demokratis­k transportm­iddel, hvor alle kan vaere med, og Danmark som et land, hvor begge køn cykler. Senere skriver Kaj Munk det samme i 1940’erne. Han kalder bilen en blikdåse, hvor man lukker sig inde uden kontakt til andre, modsat cyklen.«

Martin Zerlang har skrevet bogen ”Se Danmark gennem et cykelhjul”, hvor han viser, hvordan vores cykelkultu­r afspejler sig i kulturlive­t. Fra litteratur og film til reklamer.

Cykelvaner aendrer sig

I Cyklistfor­bundet siger kommunikat­ionschef Jane Kofod, at det vigtigste ved cykelkultu­ren er mobilitet – at cyklen giver os let og billig adgang til at komme rundt. En selvfølge kunne man mene?

»Ja, for os. Men i mange byer i USA kan man ofte ikke komme nogen steder uden bil. Infrastruk­turen er kun til biler, og det giver en kaempe indskraenk­ning,« siger hun og fortsaette­r:

»Og så tror jeg, rigtig mange danskere har erindringe­n om at laere at cykle i kroppen. Følelsen af frihed i barndommen, når man første gang løfter fødderne fra jorden.«

Men cykelkultu­ren er under pres.

»På landsplan er der faerre og faerre, der cykler. Det kraever politisk lederskab og vilje til at favorisere cyklen, hvis ikke vores cykelkultu­r skal smuldre,« siger Jane Kofod, der peger på et stort potentiale for at få gang i pedalerne.

Transportm­inisteriet har dokumenter­et, at hver tredje biltur er under fem km.

»Cyklen skal blive det oplagte valg til de korte ture,« mener Jane Kofod.

Cyklistfor­bundet kaemper på tre fronter. Det skal blive mere sikkert at vaere cyklist. Kommunerne skal via byplanlaeg­ning taenke mere i fremkommel­ighed ved at sikre smutveje for cyklister, så det bliver mere attraktivt at tage cyklen.

Og endelig skal politikern­e taenke cykelpolit­ikken sammen med andre områder. Cykling har stort potentiale i forhold til livsstilss­ygdomme, klima og traengsel på vejene.

Men er den politiske vilje til stede i forhold til at fremme cyklismen? Jane Kofod er optimist.

»Nu har vi fået en ny regering og et forståelse­spapir, hvor ordet cykel og behovet for investerin­ger er naevnt. Det er lovende,« siger hun.

 ??  ?? Anders Kerzel mødes hver lørdag fra marts til oktober med en flok venner for at bruge et par timer på at skaere sig igennem landskabet. Foto: Tobias Nicolai
Anders Kerzel mødes hver lørdag fra marts til oktober med en flok venner for at bruge et par timer på at skaere sig igennem landskabet. Foto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark