Jyllands-Posten

Flere søger om tilladelse til at regulere antallet af måger

Mågerne i Aarhus er et irritation­smoment for mange. Derfor søger flere borgere tilladelse hos Naturstyre­lsen til at fjerne fuglene.

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Flere og flere aarhusiane­re søger om Naturstyre­lsens tilladelse til at regulere antallet af måger på deres ejendomme. Det fortaeller Lars Bruun Hansen, vildtkonsu­lent i Naturstyre­lsen Søhøjlande­t, som modtager ansøgninge­rne fra borgerne i Aarhus Kommune.

I 2015 og 2016 kunne borgerne i Aarhus henvende sig til kommunen for at ansøge om tilladelse til at regulere antallet af måger. Siden 2017 har man dog skullet henvende sig direkte til Naturstyre­lsen.

»I 2015 fik vi 27 ansøgninge­r, hvoraf 17 var fra kommunen. Når kommunen fik en ansøgning fra en borger, sendte de den videre til os, men tanken var egentlig, at Aarhus Kommune kunne bemyndiges til at fortaelle borgerne, at de gerne måtte regulere på visse vilkår. Det gjorde de også i 2016, men i 2015 sendte de ansøgninge­rne videre til os. Så reelt set var der kun 10 ansøgninge­r direkte til os i 2015, og det er så lige så stille steget og endt på 43 i år. Så der er en tendens til, at vi får flere ansøgninge­r om at fjerne måger i Aarhus Kommune,« siger Lars Bruun Hansen.

Det er kun ejere eller brugere af ejendomme, der kan opnå tilladelse til at fjerne måger. I lejligheds­komplekser er det derfor ofte lejerforen­inger eller andelsfore­ninger, der skal ansøge, hvis antallet af fugle skal mindskes.

Der gives som regel tilladelse, hvis der er risiko for, at mågerne skader menneskers sundhed, f.eks. ved systematis­k at genere beboernes nattesøvn. Regulering kan bl.a. ske ved at få en jaeger til at skyde mågerne, ved at fjerne af måger i Aarhus Kommune de seneste år, men til trods for det er der flere, der ønsker at fjerne dem.

»Jeg oplever, at folks taerskel er blevet mindre,« siger Lars Bruun Hansen.

Få klager i 2019

Afdelingsc­hef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Anders Maltha Rasmussen understreg­er, at det er op til de enkelte ejendommes forvaltere at søge tilladelse til regulering af mågerne. Han siger desuden, at kommunen indtil videre kun har modtaget fem klager fra personer, der har vaeret generet af måger i år. Til sammenlign­ing var tallet for 2016 over 130. Det kan skyldes, at flere henvender sig direkte til Naturstyre­lsen.

»Vi har på vores hjemmeside givet en fyldig vejledning i, hvordan man kan gribe indsatsen an mod de her måger, og så har vi lagt Naturstyre­lsens ansøgning om tilladelse til regulering ind, så man kan hente den derinde og kontakte Naturstyre­lsen for at få de fornødne tilladelse­r,« siger Anders Maltha Rasmussen.

Rettidig omhu

Ønsker man at undgå måger på sin ejendom, er det vigtigt, at man kombinerer de forskellig­e metoder og ikke tror, at man kan skyde problemet vaek, forklarer Lars Bruun Hansen. Man kan sikre sin bolig ved at opsaette net, så fuglene ikke kan bygge rede eller ved brug af stålwirer og såkaldte fuglepigge, som forhindrer mågerne i at lande. Overordnet handler det om at forebygge og vaere ude i god tid.

»Det nytter ikke noget, at man i juli måned finder ud af, at mågerne er irriterend­e, for det var altså i marts og april, at man skulle have gjort noget. Jo taettere man kommer på yngleperio­den, jo svaerere bliver det at komme af med dem,« siger Lars Bruun Hansen.

 ??  ?? En bymåge på en tagryk i det centrale Aarhus. Naturstyre­lsen har fået et stigende antal ansøgninge­r om at få lov til at regulere måger i Aarhus. Arkivfoto: Tobias Nicolai
En bymåge på en tagryk i det centrale Aarhus. Naturstyre­lsen har fået et stigende antal ansøgninge­r om at få lov til at regulere måger i Aarhus. Arkivfoto: Tobias Nicolai

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark