Jyllands-Posten

»Er det et område for beboere eller en kulisse for turistindu­strien?«

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent SIMON AABECH marie.l.albers@jp.dk simon.aabech@jp.dk

København, Venedig, Barcelona, Paris, Amsterdam, Dubrovnik. Byer over hele Europa tager nye strategier i brug for at bekaempe store turistmass­er. Regulering er i stigende grad nødvendig, konkludere­r rapporter og eksperter.

Den ene kanalrundf­artsbåd efter den anden sejler fra kaj taetpakket med mennesker. Løbehjul og cykler – og ofte også uopmaerkso­mme turister – skaber traengsel på cykelstier­ne. En stor flok mennesker slentrer op og ned ad de brostensbe­lagte gader med et kort eller en is i hånden – og ikke mindst en mobiltelef­on eller et kamera til at tage et billede af de smukke farverige huse, traebådene og den verdensber­ømte hyggelige stemning.

Turisterne fylder alt i gadebilled­et denne solrige sommerefte­rmiddag ved Nyhavn i København.

»Vi troede faktisk, der ville vaere endnu

mere taetpakket,« fortaeller den 24-årige Maddi Hallah fra Melbourne i Australien, der sammen med sin kaereste, den 25-årige Lachie Morrow, er én af dem, der har lagt vejen forbi den københavns­ke turistmagn­et.

»Vi kommer lige fra London, dér var det virkelig slemt. Jeg har også vaeret i Paris, og det kunne jeg slet ikke lide. Der var alt for beskidt og fyldt med mennesker,« siger hun.

Mens de to australier­e ikke føler sig generet af de mange andre turister, er flere af de lokale beboere i kvarteret derimod ved at have fået nok.

»Catering for turister«

Hannibal Holt, som er medlem af Foreningen Københavns Beboernetv­aerk, og som selv bor naer Nyhavn, mener, at området i dag er blevet en »catering for turister«.

»Vi ser ikke laengere lokale på gaden, de drukner i maengden af turister,« siger københavne­ren, der laenge har efterlyst en klar strategi fra Københavns Kommune og turistorga­nisationen Wonderful Copenhagen for problemet med for mange turister i denne del af hovedstade­n.

»I bund og grund ønsker vi, at der bliver sat en øvre graense for, hvor meget lokalmiljø­et kan baere. Er det et område for beboere eller en kulisse for turistindu­strien? Selvfølgel­ig skal det reguleres. Hele verden er på vej i den retning, men København halter efter,« lyder kritikken.

Wonderful Copenhagen meddelte for nylig, at organisati­onen ikke laengere vil markedsfør­e Nyhavn, men prøve at sprede turismen mere ud til andre dele af byen.

Ifølge Jane Widtfeldt Meged, turismefor­sker ved Roskilde Universite­t, kommer netop det initiativ ikke til at løse problemet:

»Sociale medier har i dag en meget stor gennemslag­skraft, og turisterne vil have en selfie i havnen, det kan Wonderful Copenhagen ikke gøre så meget ved«.

Claus Bødker, Director of Cruise i Wonderful Copenhagen, afviser kritikken. Han påpeger i et skriftligt svar, at organisati­onen er i løbende dialog med borgerne, og at et stort flertal af københavne­rne generelt støtter turismeudv­iklingen i København:

»Vores analyser viser, at over 80 pct. af de lokale i København støtter, at byen fortsat skal markedsfør­es over for turister. Så selvom der er udfordring­er specifikke steder på saerlige tidspunkte­r, er der stor opbakning til turismeudv­iklingen i København«.

Han peger ligeledes på, at udfordring­erne for de lokale, der har negative oplevelser med turister, »ikke primaert handler om antallet af besøgende, men i højere grad om deres adfaerd«.

»De største faktorer her er trafik, støj og affald,« siger han.

Franciska Rosenkilde (AL), Københavns kultur- og fritidsbor­gmester, understreg­er vigtighede­n af at fokusere på potentiale­t i en baeredygti­g turisme frem for at se turisme som et problem.

»Vi skal huske på, at turisterne er med til at sikre, at København er levende på alle tidspunkte­r af året, og at vi kan bruge deres interesse til at inspirere omverdenen med vores grønne løsninger og baeredygti­ge livsstil,« lyder det i et skriftligt svar.

En rapport om overturism­e foretaget af det internatio­nale analysefir­ma Roland Berger for Østrigs Hotelejer Organisati­on, ÖHV, som udkom i slutningen af 2018, placerer

 ??  ?? Saerligt i Indre By naer Nyhavn i København flokkes turisterne i en sådan grad, at flere lokale indbyggere er frustrered­e over situatione­n. Foto: Gregers Tycho
Saerligt i Indre By naer Nyhavn i København flokkes turisterne i en sådan grad, at flere lokale indbyggere er frustrered­e over situatione­n. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark