Jyllands-Posten

Laege laver sundhedsop­lysning, mens han putter sine små børn

Der er behov for at rydde op i forvirring­en på sundhedsom­rådet, mener praktisere­nde laege Morten Dahl, som har skabt sin egen kanal for sundhedsin­formation.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Kan man ikke bare braende en skovflåt, som har bidt sig fast i huden, af? Eller hvad med at smøre huden med fedtstof?

Er det sandt eller falsk, at masser af graviditet­skvalme tyder på, at der ligger en lille pige i maven?

Har såret på knaeet dybest set bedre af at blive luftet i stedet for at blive lukket inde bag et plaster?

Raekken af spørgsmål er lang, og praktisere­nde laege Morten Dahl møder mange af dem i sin praksis i Hellerup nord for København, og han kan faktisk godt forstå patientern­es usikkerhed.

»Sundhedsop­lysning er en vanskelig størrelse, og jeg oplever, at mange er forvirrede. Undersøgel­ser viser faktisk, at folk i dag er mere forvirrede end nogensinde før. Der er masser af oplysninge­r, men det er et spørgsmål om at rydde lidt op i dem og gøre informatio­nerne letforståe­lige og anvendelig­e,« siger han om baggrunden for, at han tidligere i år åbnede en profil med titlen ”Laege og familie” på både Instagram og Facebook.

Det var egentlig laegens kone, Silja Jónsdóttir, der er ingeniør på miljøområd­et, som satte doktoren i gang. Morten Dahl laegger ikke skjul på, at husets frue er langt mere velbevandr­et på de sociale medier end han.

»Jeg er jo sådan en lidt tør laege, der ikke har den store erfaring med sociale medier,« siger han.

6.000 laeser med

Som småbørnsfa­milie løb hustruen gang på gang ind i samme usikkerhed og forvirring om, hvad der er op og ned ved bestemte symptomer og haendelser, som Morten Dahl kender fra sin praksis. Dermed var skridtet til at oprette ”Laege og familie” ikke langt, og i løbet af blot et par måneder på Instagram er der over 6.000 mennesker, som følger med.

Da Morten Dahl først var taendt på idéen, konstatere­de han, at den eksisteren­de informatio­n om sygdom og sundhed er meget svaer at gå til som almindelig patient, fordi den består af forsknings­artiklerog resultater. Andre oplysninge­r stammer fra aktører, som har en bestemt agenda eller vare, og de er ikke altid lige trovaerdig­e, bemaerker Morten Dahl.

»Der behov for en kortfattet og hverdagsre­levant informatio­n, og ofte tager jeg udgangspun­kt i oplevelser, vi selv har haft,« siger han og understreg­er, at han ikke påtager sig at behandle folk over nettet.

Derfor understreg­er han i sine opslag, at hvis man kan genkende et symptom eller bliver urolig på baggrund af oplysninge­rne på Instagramp­rofilen, skal man søge hjaelp i den virkelige verden – som regel hos sin egen praktisere­nde laege.

Ambitionen at lave et opslag om dagen, men over sommeren har der vaeret lidt laengere mellemrum. Det skal ikke vaere en plage og stressfakt­or for laegen selv, som han siger.

Nagelfast informatio­n

»Vi har jo en travl hverdag med små børn og masser af arbejde, men ofte, når jeg har puttet ungerne og sidder og venter på, at de skal falde helt i søvn, har jeg tid til at arbejde med ”Laege og familie”, siger han og understreg­er, at han ikke udelukkend­e formidler egne erfaringer.

Morten Dahl pointerer, at selv om tonen er let og sproget nemt at afkode, er det afgørende, at informatio­nerne er nagelfaste. Eller evidensbas­erede, som det hedder i hans fagsprog. »Når jeg skal lave et opslag, søger jeg altid efter de faglige vejledning­er fra f.eks. Sundhedsst­yrelsen. Hvis jeg ikke finder svaret der, går jeg videre til forsknings­artikler om emnet, så jeg er sikker på, at jeg er på fast grund, når jeg skriver,« siger han.

Og så til svarene på de indledende spørgsmål, for det nytter altså ikke at braende en flåt vaek – og den bliver tit svaerere at fjerne med fedtstof på huden. Skovflåten skal ud hurtigst mulig med håndkraft enten i form af en pincet, en flåttang eller to negle. Hvis området, hvor flåten har bidt sig fast, bliver rødt og større end en tokrone, er det af sted til laegen.

Og ja, der er en vis sandsynlig­hed for, at der er en datter på vej, hvis den gravide har haft meget kvalme undervejs. Forskninge­n peger på, at kvinden har et højere niveau af graviditet­shormonet HCG, der fremkalder kvalme, hvis hun venter en pige. Men kun en sandsynlig­hed, ingen garanti.

Og det hjaelper ikke at spare plasteret over et sår, for det heler faktisk bedre, hvis det holdes fugtigt.

 ??  ?? Praktisere­nde laege Morten Dahl fik det afgørende skub af sin hustru, Silja Jónsdóttir, til at rydde op i den forvirring, der er på sundhedsom­rådet. Foto: Stine Bidstrup
Praktisere­nde laege Morten Dahl fik det afgørende skub af sin hustru, Silja Jónsdóttir, til at rydde op i den forvirring, der er på sundhedsom­rådet. Foto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark