Jyllands-Posten

TERRORANGR­EB I STORBRITAN­NIEN

-

2005:

Et angreb mod metroen og en bus kostede 52 mennesker livet og sårede flere end 700 personer. Fire gerningsma­end, der alle døde under angrebet, blev identifice­ret. De tre var opvokset i Storbritan­nien.

2017:

Den 52-årige Khalid Masood kørte sin bil op på fortovet på Westminste­r Bridge ved parlamente­t. Fire blev draebt på broen, adskillige såret. Herefter stak han en betjent ihjel i parlaments­området. Masood var født og opvokset i Storbritan­nien.

2017:

Den 22-årige Salman Abedi var iført en selvmordsv­est, da han ankom til en koncert med superstjer­nen Ariana Grande i Manchester Arena. Bomben draebte 22 personer. Abedi var også opvokset i Storbritan­nien.

2017:

Tre islamister draebte otte personer og sårede 48 ved et angreb på London Bridge og Borough Market. De tre personer havde forsøgt at få opholdstil­ladelse i Storbritan­nien.

2017:

Den 47-årige Darren Osborne kørte ind i en gruppe maend naer Finsbury Parkmoskee­n i London. En person omkom. Darren Osborne er fra Storbritan­nien. faellesnae­vnerne, at der var tale om gerningsma­end, der var født eller opvokset i Storbritan­nien.

Hvad sker der efter brexit?

Udover en grundlaegg­ende aendring i, hvordan myndighede­rne i Storbritan­nien arbejder for at forhindre terror, advarer politichef­en også om konsekvens­erne ved, at briterne forlader EU den 31. oktober uden en aftale.

Landet vil formentlig automatisk ryge ud af diverse politisama­rbejder herunder Europol, og dermed har man ikke så hurtig adgang til faelleseur­opaeiske oplysninge­r eller f.eks. flypassage­rlister. Danmark har på et tidspunkt vaeret i en lignende situation, indtil man fik en aftale om et politisama­rbejde, selv om man ikke er en del af Europol. Det samme forventes briterne at få, men Neil Basu vurderer, at der kan vaere en risiko for at nogle smutter ind over den britiske graense, indtil man har en aftale.

Meget af samarbejde­t om terrorisme foregår dog ikke nødvendigv­is i regi af Europol, men ved udveksling af dybt fortrolige oplysninge­r mellem landenes efterretni­ngstjenest­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark