Jyllands-Posten

Mafiaen sloges om de døde – journalist­en, der fortalte historien, røg i faengsel

Historien stank langt vaek af død, da Ivan Golunov begyndte at grave i mistanken om korruption i bedemandsb­ranchen i Moskva. De døde er en milliardfo­rretning i Ruslands hovedstad.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Kuglerne fløj hen over gravstenen­e, da det afgørende slag blev udkaempet på Khovanskoj­e-kirkegårde­n i Moskva.

Her mødte over 400 maend fra to russiske mafiaklane­r ifølge Ivan Golunovs beretning i maj 2016 op for at kaempe om kontrollen over kirkegårde­n.

Da røgen havde lagt sig, lå tre døde tilbage, og over 30 var alvorligt kvaestet, heriblandt flere uskyldige besøgende.

Motivet var rubler. Masser af dem. Begravelse­sindustrie­n i den russiske hovedstad vurderes i danske penge at vaere ca. 3 mia. kr. vaerd om året, og knaphed på ledige pladser har blot øget interessen for den.

Efter opgøret skiftede kontrollen med det lukrative marked haender. De hidtidige bedemaend fra byen Khimki lige uden for Moskva blev presset ud og måtte overlade administra­tionen til stort set alle kirkegårde i Moskva til en anden begravelse­smafia, der ledes af forretning­smaend fra Stavropol-regionen mellem Sortehavet og Det Kaspiske Hav.

Ifølge Ivan Golunov, der er dybdeboren­de journalist på internetme­diet Meduza med hjemsted i Letland, har forretning­smaendene taette forbindels­er til den russiske efterretni­ngstjenest­e FSB.

Lige før rapporten til Meduza var faerdig, blev Golunov anholdt. I juni blev hans lejlighed i Moskva ransaget, og politiet haevdede at have beslaglagt store maengder narkotika. Journalist­en risikerede 20 års faengsel.

Journalist­en blev truet

Det var så åbenlys chikane af den bredt respektere­de journalist, at russiske aviser indledte en samlet protestakt­ion. Tre af Ruslands største aviser kraevede på identiske forsider den 36-årige journalist løsladt. Flere hundreder blev anholdt, da over 1.500 gik i sympatidem­onstration for den faengslede journalist i Moskva og anklagede politiet for at plantet narkoen i lejlighede­n.

Fem dage efter anholdelse­n blev Golunov sluppet fri, officielt på grund af manglende beviser, uofficielt på en direkte ordre fra praesident Putin. Det dybdeboren­de russiske medie Proekt citerede kilder taet på Kreml for, at Putins rådgivere frygtede masseprote­ster mod faengsling­en.

Derpå fyrede Putin to fremtraede­nde politifolk for håndtering­en af sagen; chefen for narkotikap­olitiet i Moskva, Jurij Devjatkin, og hovedstade­ns politichef, Andrej Puchkov. På G20-topmødet i Osaka i Japan sagde praesident­en, at sagen ikke var udtryk for uretfaerdi­ghed, men for direkte lovløshed.

Siden er også fem andre politifolk blevet fyret ifølge Meduza. Mediet har nu ivaerksat en ny undersøgel­se af, hvem der gav ordren til anholdelse­n.

»Golunov har flere gange naevnt, at han under sin research modtog trusler som f.eks., at ”der er nok ledige pladser på de kirkegårde, du skriver om,”« sagde hans redaktør på Meduza, Alexej Kovalev.

Ejendomme solgt i en fart

Efter anholdelse­n samarbejde­de Meduza med en raekke andre medier om at gøre Golunovs artikel faerdig. Heriblandt journalist­er fra Forbes, The Bell, Vedomosti, Novaya Gazeta, RBC, BBC Russian Service og Fontanka.

Det sikrede artiklen langt flere laesere, end journalist­en kunne have håbet på ved kun at udkomme via Meduza. 30 medier trykte artiklen, som indtil midten af juli havde fået 2,5 mio. klik på internette­t.

Imens er det ikke fuldstaend­ig klart, hvad der siden er sket på markedet for begravelse­r. Ifølge Meduza brugte to brødre fra Stavropol, Lev og Valerian Mazaraki, der tidligere er anklaget for ulovlig handel med spiritus, deres forbindels­er i efterretni­ngstjenest­en til at udrydde al konkurrenc­e.

General og halvgud

Deres kontakt er Alexej Dorofejev, general og chef for FSB (det tidligere KGB) i Moskva og hele hovedstads­regionen. Han er så indflydels­esrig, at en kilde i FSB i artiklen beskriver ham som en halvgud.

Brødrenes familie og FSBgeneral­en har laenge ejet en raekke større palaeer og luksusboli­ger i samme kvarter i Moskva. Ingen af dem har kommentere­t artiklen fra Meduza, og heller ikke fra officielt hold er der kommet de store reaktioner.

Putins talsmand oplyste tilbage i juni, at rådgivere i Kreml har set artiklen. Dmitrij Peskov tilføjede, at det nu er op til efterretni­ngstjenest­en at undersøge påstandene.

Ifølge Meduza har alle luksusejen­dommene efter Golunovs artikel på mystisk vis skiftet ejer og er nu overdraget til en privat organisati­on registrere­t som ”Den Russiske Føderation”.

Meduza finder det også mistaenkel­igt, at en søn af en af begravelse­smafiaens godfathers, Lev Mazaraki, kun dage efter offentligg­ørelsen af artiklen pludselig solgte hele sit imperium i Moskvas forlystels­esliv.

Den kun 19-årige Egor Mazaraki ejede helt eller delvist otte etablissem­enter i Moskva, heriblandt en spa-klub, der tidligere hed Det Dårlige Selskab, Venskabsca­féen og festsalen Jagger Hall.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark