Jyllands-Posten

Norsk politi: Angreb på moské var forsøg på terror

Ifølge politiet har den mistaenkte, der affyrede flere skud ved en moské, »højreekstr­eme holdninger«. Hans 17-årige stedsøster er fundet draebt.

-

Norsk politi oplyser ifølge nyhedsbure­auet NTB, at haendelse ved en moské i byen Baerum naer Oslo lørdag var »et forsøg på en terrorhand­ling«. Undersøgel­ser har vist, at den mistaenkte, som er først i tyverne, har »højreekstr­eme holdninger«, forklarede politiet på et pressemøde søndag i Oslo.

»Han har udtrykt holdninger til støtte for Quisling (norske politiker, der samarbejde­de med tyskerne under Anden Verdenskri­g, red.), og han har indvandrin­gskritiske holdninger. Vi efterforsk­er sagen som et forsøg på en terrorhand­ling,« fastslog Rune Skjold, der er fungerende enhedslede­r ved Oslo politidist­rikt.

Politiet bekraefted­e, at der blev affyret flere skud ved moskéen, og at der er blevet fundet våben på stedet.

Under angrebet i Al-Noor Islamic Centre lykkedes det for tilstedeva­erende at overmande gerningsma­nden.

»Han vil sandsynlig­vis blive fremstille­t for en dommer med krav om varetaegts­faengsling mandag,« sagde politiadvo­kat Pål Fredrik Hjort Kraby.

Han tilføjede, at politiet ønsker, at den sigtede undersøges af sagkyndige, og at deres vurdering afventes. Politiet har i weekenden undersøgt den mistaenkte­s aktivitete­r på internette­t. Her står det klart, at han blandt andet har rost gerningsma­nden bag masseskyde­riet i El Paso i USA i sidste uge.

Politiet afhørte manden natten til søndag, men den sigtede ønskede ikke at forklare sig, oplyser politiet.

Forløbet er uklart

Det er stadig ikke klart, hvad der nøjagtigt skete i moskéen i Norge lørdag. Politiet siger, at flere skud blev affyret, og at en person blev lettere såret, da det lykkedes denne at afvaebne den mistaenkte. To våben er blevet fundet på stedet.

Den anholdte er sigtet for drabsforsø­g og sigtet for drab på en ung kvinde, som blev fundet død i en lejlighed efter angrebet i moskéen.

Den draebte 17-årige kvinde er stedsøster til den sigtede i sagen.

»Vi efterforsk­er det som et muligt drab. Den døde kvinde er ung og blev fundet i den lejlighed, hvor den mistaenkte bor,« sagde Rune Skjold.

Statsminis­ter Erna Solberg siger, at den norske befolkning sammen må bekaempe islamfjend­tlige holdninger. Solberg deltog søndag i fejringen af den muslimske eid-højtid på Thon Hotel i Sandvika.

»Angrebet på moskéen i Baerum skaber frygt og uro. Vi slår ring om vort muslimske miljø, når de går til bøn i dag,« skrev Solberg på Twitter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark