Jyllands-Posten

Danmarks dyreste festival var en lunken affaere

Selv sikre navne som Robbie Williams og Suede svigtede på årets Smukfest. De praktiske forhold står desuden ikke mål med den høje billetpris.

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

»Der er jo fulde mennesker over det hele,« udbrød Jared Leto, forsanger i amerikansk­e Thirty Seconds To Mars, i et sjaeldent klarsyn under bandets koncert på årets Smukfest.

Ja, Smukfest kan vaere et saert syn for udenforstå­ende. Smukfest er – som navnet antyder – først og fremmest en fest, en stor havefest, og der er ikke noget at sige til, at tilrejsend­e musikere spaerrer øjnene op, for de er sikkert vant til festivaler, hvor publikum rent faktisk kommer for musikken.

Smukfest handler om festen, og det kan vaere decideret angstprovo­kerende at faerdes i skoven uden at have fået en Blå Thor eller tre under vesten.

Dinglende fløjter

Hvad sker der for eksempelvi­s med alle de fløjter? De dinglede om solskolded­e halse, og hvis det bare blev ved det, men det gjorde det ikke. Der blev fløjtet i dem, naermest konstant, på melodier som ”Den knaldrøde gummibåd”. Som aedru festivalga­enger kan man indvende, at den slags fløjter hører til hos fodbolddom­merne på fodboldban­erne og bademestre­ne i svømmehall­erne – ikke i skoven.

Nå, man kan ikke tage hyggen fra Smukfest. Folk er glade, for der er aldrig mere end et par skridt til den naeste bar, og hvem kan ikke bruge konceptet ”antidaglig­dag”, en pause fra den stressede hverdag? Rammerne er fantastisk­e, det skal de have i Skanderbor­g, men når en partoutbil­let nu koster hele 2.695 kr., skal man så ikke have nogle gode musikalske oplevelser med hjem?

Føromtalte Thirty Seconds To Mars, der har solgt 15 mio. plader og fungerede som et af årets internatio­nale hovednavne, havde så lidt at byde på, at en nøgen tilskuer ubesvaeret tog al opmaerksom­heden.

Udmaerket program

Der var ellers gode ting på plakaten. Man havde både engageret Suede, popstjerne­n Robbie Williams og arrangeret en 40-års jubilaeums­koncert med 24 danske bands og solister, som hver skulle fremføre et nummer fra festivalen­s levetide.

Intet af det levede op til forventnin­gerne. Suedesange­ren, Brett Anderson, havde stort set ingen stemme, Robbie Williams valgte at pjatte sig igennem sin yderst velbesøgte koncert, og jubilaeums­koncerten, der kunne have vaeret så smuk, endte som en fuser, da man havde hyret The Antonelli Orchestra – bedst kendt fra ”Vild med dans” – som backingban­d, hvilket i udpraeget grad pillede magien ud af mindevaerd­ige hits med blandt andre Laid Back, Gangway og The Sandmen.

Man er nødt til at øge de musikalske ambitioner i Skanderbor­g. Ja, Robbie Williams er fortsat et stort navn, men skal man smide millioner efter et navn, hvis sange – af flere omgange – er blevet skrålet til ukendeligh­ed på både Roskilde Festival og i Parken i København?

Nik & Jay skabte en tiltraengt fest i bøgeskoven, men kun en enkelt gang fandt denne anmelder anledning til at give mere end fire stjerner: Tak til danske The Minds Of 99, som atter viste sit vaerd som liveband. Bandet spillede overbevise­nde, men – som forsanger, Niels Brandt, selv bemaerkede fra scenen – var det syvende gang, at The Minds Of 99 spillede på Smukfest.

Der var – igen i år – alt for mange mennesker i skoven, og stemningen blev ofte dårlig, når folk kaempede om udsyn til Bøgescener­ne.

Shuttle-kaos

Der var mange gentagelse­r på årets Smukfest – både hvad musikken og afviklinge­n angik. Nej, man kan ikke klandre festivalen for det tilbageven­dende regnvejr, men øvrige forhold ligger inden for arrangører­nes kontrol. Der var – igen i år – alt for mange mennesker i

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark