Jyllands-Posten

Sådan blev ”verdens mest populaere politiker” sat ud af spillet

- LARS OLSEN journalist, forfatter

til partifaell­en Dilma Rousseff, er det med et popularite­tstal på 87 pct. Arbejderpa­rtiet vinder fire valg i traek.

Efter nederlag ved stemmeurne­rne griber Brasiliens magtfulde elite til andre midler. Petra Costa demaskerer et veltilrett­elagt angreb på demokratie­t. I 2013 opstår en ny ”antipoliti­sk” bevaegelse, med de sociale medier som afgørende drivkraft. Den kalder til berettiget protest mod den udbredte korruption, som praeger Brasiliens økonomiske og politiske elite, også Arbejderpa­rtiet.

Efter højrefløje­ns valgnederl­ag i Rejsen i 2006 var tankevaekk­ende: de forhutlede børn, der saelger sodavand til bilister i lyskrydsen­e. Den udbredte kriminalit­et, som mange steder tvinger folk vaek fra gaderne efter mørkets frembrud.

Vi oplevede imidlertid også optimismen under Lula. Bolsa Familia, en slags kontanthja­elp, gav millioner af fattige brød på bordet, men på betingelse­r: Børnene skulle i skole, ikke tigge eller saelge på gaden.

Disse familier møder vi også i Petra Costas film: mennesker, der har oplevet store personlige fremskridt og elsker Lula. Mens han og Arbejderpa­rtiet er hadobjekt i dele af middelklas­sen, er Lula stadig superstar hos samfundets underprivi­legerede.

De seneste måneder har bekraeftet filmens billede. Nyhedsmedi­et The Intercept afslørede i juni hundredvis af fortrolige samtaler og chats: Dommeren Sergio Moro, som faengslede Lula, fulgte en entydig politisk dagsorden, og selv chefanklag­eren Deltan Dallagnol tvivlede på de afgørende beviser.

Med højreradik­ale Bolsonaros sejr blev Moro justitsmin­ister, men har efter afsløringe­rne taget orlov af ”personlige grunde”. Kravet om Lulas frifindels­e er igen et stort spørgsmål i brasilians­k politik og giver genlyd internatio­nalt.

Frem til 1985 var Brasilien et militaerdi­ktatur, og fascistisk­e kraefter står stadig staerkt i dele af befolkning­en og statsappar­atet. Det unge demokrati står foran sin afgørende prøve.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark