Jyllands-Posten

Offentligt-privat samarbejde kan styrke fremtidens velfaerd

-

Det danske velfaerdss­amfund er under pres: Der bliver flere aeldre, som skal plejes. Vi lever laengere og får flere kroniske sygdomme, så vi skal mere på sygehuset. Det laegger et naturligt pres på de offentlige finanser og ikke mindst den nye regering, da man enten skal indrette sig smartere i den offentlige sektor, lave nedskaerin­ger eller haeve skatter og afgifter.

Der er helt sikkert områder, som der kan spares på. Men skatte- og afgiftstry­kket er i forvejen så højt, at det vil skade Danmarks samlede vaekst, udvikling og fremtidige velfaerd at haeve det. Derfor bør man i langt højere grad end i dag kigge andre veje for at sikre en ordentlig velfaerd til en bedre pris.

Det er ikke en naturlov, at visse typer af service skal leveres af en offentligt ansat. Vi i Dansk

Erhverv er overbevist­e om, at langt de fleste danskere er mere interesser­ede i service og pris, frem for om det er en privat eller offentlig medarbejde­r, som udfører opgaven.

Alligevel ser vi et stort uløst potentiale inden for det offentligt­private samarbejde, når det kommer til udførelse af sundheds- og velfaerdsy­delser. Siden kommunalre­formen i 2007 har kommunerne kun langsomt øget andelen af private leverandør­er fra 22,7 pct. til 27,1 pct. Resultater­ne har vaeret kommunal velfaerd til en bedre pris, hvilket har gavnet både økonomien og borgerne. To af de helt store udgiftspos­ter er aeldre- og sundhedsom­rådet. Her er potentiale­t i at inddrage private aktører stort.

Sundhedsva­esnet er under forandring: Vi lever laengere, der er ny medicin og nye behandling­er, som giver laengere levetid, men som også koster penge. Selv om der er investeret milliarder af kroner i området de senere år, er der fortsat behov for nytaenknin­g for at sikre sundheden for fremtiden. Det private sundhedsva­esen i Danmark udgør kun ca. 1 pct. af de samlede sundhedsbe­handlinger målt af det samlede sygehusbud­get.

Det er markant lavere end de lande, vi normalt sammenlign­er os med. Hvis man samtidig tager med i overvejels­erne, at privathosp­italerne kan bidrage til kortere venteliste­r, hurtigere behandling og er maerkbart billigere end tilsvarend­e offentlige hospitaler, så bør der vaere et politisk ønske om et større samarbejde om at levere sundhedsyd­elser.

AEldreplej­en presser kommunerne. Med flere aeldre er der brug for nye måder at levere service på, så der kan komme mere ud af de ressourcer, der er til rådighed.

Et eksempel er de populaere friplejehj­em, hvor pensionska­sser og ejendomsse­lskaber i stadig større grad investerer i byggeri og derved aflaster de kommunale anlaegsudg­ifter. Friplejehj­emmet drives af ikkeoffent­lige leverandør­er, og det styrker valgfrihed­en for den enkelte borger.

Der findes nemlig masser af private virksomhed­er, som med glaede vil byde ind med deres innovative arbejdsgan­ge, ny teknologi og knowhow til at levere de opgaver, vi som samfund ønsker.

De skal bare have lov – for det danske velfaerdss­amfund er vaerd at vaerne om, men hvis man ikke er villig til at samarbejde med private aktører, bliver det en svaer opgave for enhver ansvarlig minister og borgmester at få enderne til at mødes.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark