Jyllands-Posten

FN’s verdensmål er ønskvaerdi­ge, men urealistis­ke i de fattigste lande

- Ole Therkildse­n

Det kraever kun en halv procent af verdens samlede bnp i 2030 at finansiere verdensmål­ene i verdens fattigste lande. Alligevel er det helt urealistis­k.

seniorfors­ker emeritus, Diis

Ole Winckler Andersen senioranal­ytiker, Diis

Afskaf fattigdom over hele kloden, stop sult, skaf lige adgang til sundhed og uddannelse, reducer ulighed, gør forbrug, produktion og investerin­ger mere baeredygti­ge. Det er nogle af de 17 globale verdensmål, der skal nås i 2030, og som 193 medlemslan­de vedtog på FN’s generalfor­samling i 2015.

Også i Danmark har verdensmål­ene bred tilslutnin­g i de politiske partier, hos ngo’erne, pensionska­sserne og erhvervsli­vet.

Mogens Lykketoft, som var formand for det skelsaette­nde FNmøde, kalder dem »en revolution­erende ny global dagsorden«. Fortalere verden over insisterer på, at verdensmål­ene er realistisk­e – hvis vi selv vil. Globalt kraever det omkring 5-7 billioner dollars om året at finansiere dem (et ettal efterfulgt af tolv nuller).

Behovet i de fattigste udviklings­lande er cirka 350 milliarder dollars om året (ni nuller efter ettallet), svarende til kun 0,5 pct. af verdens samlede bruttonati­onalproduk­t i 2030.

Ret beset er der således tale om småpenge. Tallene er taget fra nogle af de bedste og mest citerede analyser, men bygger på komplicere­de regnestykk­er med store usikkerhed­er. Men skal pengene for alvor gavne folk i de fattigste lande, må kapacitete­n til at udnytte pengene effektivt forbedres vaesentlig­t. Det er en forudsaetn­ing, som ikke altid naevnes.

Desvaerre har den såkaldte revolution­erende nye dagsorden allerede store problemer. De ønskvaerdi­ge mål, de gode intentione­r og regeringsl­edernes underskrif­ter er ikke nok. Isaer i de fattigste udviklings­lande er gabet mellem mål og midler enormt.

For at nå verdensmål­ene i disse lande skønnes det, at den private sektor skal finansiere cirka halvdelen af omkostning­erne. Det sker langtfra i øjeblikket. Tvaertimod. De udenlandsk­e private investerin­ger er faldende. Private virksomhed­er og pensionsfo­nde investerer kun ved udsigt til en rimelig profit – og den er ofte usikker i de fattigste lande.

Som en dansk pensionska­sse udtrykker det: »Vi vil gerne investere i mindre udviklede lande og støtte dem, men (…) vi skal også betaenke afkastet.«

Den holdning er udbredt og vil naeppe aendre sig vaesentlig­t inden 2030.

Der er også store forhåbning­er til eksperimen­ter med at blande offentlige og private midler. Gennem samfinansi­erede projekter og garantiord­ninger reducerer staten og filantropi­ske fonde virksomhed­ernes risici, så de tilskyndes til at investere mere.

Men erfaringer­ne viser, at de mobilisere­de midler er begraensed­e, og kun en meget lille del af dem går til de fattigste lande – og da ofte til få sektorer såsom minedrift, energi, banker og entreprenø­rvirksomhe­der. Til gengaeld får de sociale sektorer, som traenger til store løft, kun en mindre del.

Derfor er den offentlige sektor vigtig. Den skønnes at skulle finansiere den anden halvdel af omkostning­erne ved at nå verdensmål­ene i de fattigste lande. Her udgør egne skatteindt­aegter omkring 15 pct. af bnp, og de er kun steget meget langsomt i de sidste år.

Selv hvis det lykkes at indkraeve 20 pct. i skat, hvilket analyser peger på er urealistis­k inden for en overskueli­g årraekke, vil det kun lukke en beskeden del af hullet på 350 milliarder dollars årligt.

Blandt andet Mellemfolk­eligt Samvirke og Ibis argumenter for denne strategi. Korruption skal reduceres; multinatio­nale selskabers skatteundd­ragelser skal stoppes, og den hjemlige skatteopkr­aevning effektivis­eres. En kraftig og hurtig stigning i skatteopkr­aevningen er dog aldrig set før, og der vil vaere en betydelig risiko for, at højere skatter vil vende den tunge ende nedad.

Der er simpelthen ikke rige borgere nok i disse lande at beskatte, og forskning viser, at så store beløb snyder de multinatio­nale trods alt ikke for. Øget udviklings­bistand vil selvfølgel­ig hjaelpe, men selv en fordobling vil kun daekke mindre end 10 pct. af omkostning­erne ved at nå verdensmål­ene. I øvrigt er tendensen blandt OECD-landene, at der gives mindre bistand til fattigste udviklings­lande. Danmark er blot ét eksempel.

Konklusion­en er helt klar. Verdensmål­ene er staerkt underfinan­sierede i de fattigste lande. Det er mange fortalere for verdensmål­ene faktisk enige i. António Guterres, FN’s generalsek­retaer, er én blandt mange prominente optimister, som tror på, at det åbenlyse behov for at tage verdens vigtige udfordring­er op vil fremtrylle den politiske vilje – og pengene.

Verdensmål­enes vision om, at ingen lande eller befolkning­er skal sakke agterud, vil ikke blive realiseret.

Men det store hul i finansieri­ngen viser klart, at det ikke vil ske. Den rige verdens regeringer, firmaer, pensionska­sser og vaelgere vil simpelthen ikke betale nok til, at verdensmål­ene vil kunne nås i de fattigste lande, og selv har landene ikke råd. Det er den sørgelige kendsgerni­ng.

Hvad bliver konsekvens­en af, at verdensmål­ene er klart underfinan­sierede i de fattigste lande? Da de ikke vil få markant flere midler til rådighed i de kommende år, må de enkelte lande prioritere blandt de mange ønskvaerdi­ge mål og opgive at opfylde dem alle inden 2030.

Verdensmål­enes vision om, at ingen lande eller befolkning­er skal sakke agterud, vil ikke blive realiseret.

 ??  ?? Verdens fattigste lande vil ikke få markant flere midler til rådighed i de kommende år og vil ikke komme ud af fattigdom. Arkivfoto: Aloys Niyoyita/AP
Verdens fattigste lande vil ikke få markant flere midler til rådighed i de kommende år og vil ikke komme ud af fattigdom. Arkivfoto: Aloys Niyoyita/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark