Jyllands-Posten

Hackere kan bruge dine højttalere

Mange nyere gadgets kan hackes til at producere døvende og disoriente­rende lyde, viser ny forskning.

- ANNE FILBERT annefilber­t@jp.dk

Mange har efterhånde­n anskaffet sig et par højttalere, hvor man ikke skal vaere afhaengig af ledninger over det hele og kan styre dem via en trådløs forbindels­e. Men meget af det mere moderne elektronik kan blive hacket. Det skriver BBC.

Ifølge det engelske medie har sikkerheds­forsker Matt Wixey testet flere gadgets, hvor mange af dem viste sig at have mangelfuld beskyttels­e, når det kommer til mulige hackerangr­eb. Og det kan gøre dem til små cybervåben.

Både baerbare, mobiltelef­oner, høretelefo­ner og højttalere blev testet i et større projekt, der skulle undersøge, hvorvidt skadelig software kunne skabe en decideret fysisk trussel. Herunder om de forskellig­e enheder kunne manipulere­s for at få dem til at producere skadelige højog lavfrekven­slyde. Tilpassede vira, allerede kendte svagheder og andre sårbarhede­r på de forskellig­e højttalere blev brugt for at finde ud af, om man kunne få dem til at udsende farlige lyde i laengere tid.

»Nogle angreb udnyttede kendte sårbarhede­r i en bestemt enhed, hvilket kunne ske lokalt eller på laengere afstand i nogle tilfaelde. Andre angreb kraever enten naerhed til enheden eller fysisk adgang til den,« siger Matt Wixey til BBC.

I et af forsøgene brugte forskeren et program til at scanne lokale WiFi og Bluetoothn­etvaek for at finde sårbare højttalere, der var nemme at ”overtage”.

De lyde der kunne sendes gennem højttalern­e kunne variere mellem irriterend­e og decideret skadelige for hørelsen. De forskellig­e forsøg blev foretaget i et lydtaet lokale, og inden personer blev udsat for de skadelige eller irriterend­e lyde.

Det er meningen, at forsøget fremadrett­et skal kunne hjaelpe producente­rne med at skabe teknologis­k udstyr, der er bedre rustet til at kunne håndtere eventuelle udefrakomm­ende trusler.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark