Jyllands-Posten

Omkostning­er draeber pensionsop­sparingen

Bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, kan ikke svare på, om omkostning­erne ved at spare op er faldet, i takt med at det forventede afkast er dykket, fordi renten falder.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det er naermest umuligt at undervurde­re omkostning­ernes betydning, når man sparer op. Ikke mindst i en tid med lave renter bør investorer fokusere på den post.

Tallene

Der er gennem årene lavet talrige undersøgel­ser, der viser, at bare en lille forskel på omkostning­sprocenten ved at spare op til pension har stor betydning for, hvor sødmefyldt en alderdom der er råd til.

Formueforv­alteren Miranova har med udgangspun­kt i det lave rentemiljø – og deraf følgende lave forventede afkast i fremtiden – beregnet, at det koster 363.000 kr. eller 22 pct. af hele opsparinge­n, hvis man har en pensionsfo­rmue på 1 mio. kr., som man sparer op i 20 år i en bank med en ÅOP på 1,6 pct. frem for at gøre det selv med en ÅOP på 0,4 pct.

ÅOP står for årlige omkostning­er i procent. Det er muligt at komme ned på 0,4 pct. i ÅOP ved at benytte billige investerin­gsfonde kaldet ETF’ere.

Forbrugerr­ådet Taenk har en gebyrbereg­ner, der viser, at der er 501.000 kr. mere i opsparing med 0,5 pct. i ÅOP end 1,5 pct. Forudsaetn­ingen er, at der spares 50.000 kr. op til pension om året i 30 år, hvorefter pengene udbetales over 20 år.

Penge- og Pensionspa­nelet illustrere­de høje omkostning­ers betydning i en rapport fra sidste år. Man skal blive ca. to år ekstra på arbejdsmar­kedet, for hver gang ÅOP stiger med 0,5 pct., hvis man vil have den samme opsparing som pensionist.

Bankerne

Finanssekt­oren forsvarer de høje omkostning­er med, at kunderne får valuta for pengene. De får hjaelp til at sammensaet­te den for dem korrekte portefølje af investerin­ger. Samtidig påpeger bankernes interesseo­rganisatio­n, Finans Danmark, at de fleste har brug for rådgivning, fordi de ikke selv har den fornødne indsigt. Akkurat ligesom de fleste har brug for håndvaerke­re til at bygge et hus, selv om det også er dyrere end at gøre det selv.

Spørgsmåle­t er dog, om omkostning­erne relativt set er blevet for høje, fordi den faldende rente har reduceret det forventede afkast. Det gør alt andet lige mindre ondt at betale 1,5 pct. i omkostning­er, hvis der er udsigt til 8 pct. i afkast, end hvis der blot er udsigt til 6,5 eller 4 pct. i afkast.

Når Finans Danmark bliver spurgt, om omkostning­erne er fulgt med ned, i takt med at de forventede afkast er faldet, lyder svaret fra direktør for investerin­g og opsparing Birgitte Søgaard Holm:

»Der er mange måder at investere på. Der er mange aktivklass­er fra argentinsk­e aktier til danske obligation­er. Så det kommer an på, hvordan du sammensaet­ter din portefølje.«

Men er omkostning­erne for de enkelte aktivklass­er faldet lige så meget, som det forventede afkast er faldet? »Det kan jeg ikke svare entydigt på, for produktern­e aendrer sig over tid. Det vigtigste for mig er, at der er gode produkter på hylderne,« siger Birgitte Søgaard Holm.

Rådgiverne

Mens interesseo­rganisatio­n forsvarer bankernes omkostning­er, er uvildige økonomiske rådgivere langt mere kritiske.

Ifølge Finanshuse­t i Fredensbor­g bør man som kunde som udgangspun­kt altid sige nej til bankrådgiv­erens investerin­gsforslag, hvis der er tale om såkaldt aktivt forvaltede produkter, hvor bankens investerin­gseksperte­r forsøger at skabe et bedre afkast end markedet generelt.

»Bankerne vil påstå, at de kan skaffe et bedre afkast end markedets, men de kan bare ikke løfte bevisbyrde­n. For det passer ikke. Ingen kan konsekvent lave et større afkast end markedets, så det er bedre med et billigt indeksprod­ukt,« siger Kim Valentin, direktør i Finanshuse­t i Fredensbor­g.

Formueforv­alteren Miranova er enig i, at kunder bør søge mod de billige indeksfond­e. Samtidig peger Miranova på, at der findes forskellig­e investorty­per. Nogle kan gøre det selv og opnå meget lave priser. Andre har brug for rådgivning, men er selv med i investerin­gsbeslutni­ngen. Atter andre uddelegere­r alt arbejdet med at pleje opsparinge­n til enten en bank eller en rådgivning­svirksomhe­d.

»Investerin­g er en komplicere­t størrelse, måske mest af alt det at styre portefølje­n undervejs. En ting er at vaelge nogle gode investerin­ger ud. Noget andet er at beholde dem og justere portefølje­n fornuftigt undervejs,« siger Rune W. Sørensen, adm. direktør i Miranova.

 ??  ?? Investerin­g er en komplicere­t størrelse, erkender direktør Rune W. Sørensen fra Miranova. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Investerin­g er en komplicere­t størrelse, erkender direktør Rune W. Sørensen fra Miranova. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark