Jyllands-Posten

Banker traekker milliarder ud af obligation­sfonde af frygt for tab

I juni faldt investerin­gerne i danske obligation­sfonde efter flere år med stigninger. Ringkjøbin­g Landbobank har flyttet kundernes penge til en indlånskon­to med 0 pct. i rente for at undgå tab.

- KRISTOFFER BRAHM JAKOB MARTINI kristoffer.brahm@finans.dk jakob.martini@finans.dk

Landets banker har foretaget et markant kursskifte efter flere år, hvor kunderne er blevet rådgivet til at investere milliarder af kroner i obligation­sfonde.

Nye tal fra brancheorg­anisatione­n Finans Danmark viser, at der pludselig blev solgt massivt ud af danske obligation­sfonde, samtidig med at Danske Bank før sommerferi­en blev ramt af en alvorlig sag om ulovlig investerin­gsrådgivni­ng.

I juni solgte bankerne på deres investerin­gskunders vegne for 2,9 mia. kr. investerin­gsfonde med korte og lange danske obligation­er. Det står i skaerende kontrast til årets første fem måneder, hvor der blev købt op. Over de foregående fem år købte bankkunder­ne danske obligation­sfonde for 26,5 mia. kr.

»Det lader til, at nogle banker og rådgivere er kommet på andre tanker om, at obligation­sfonde ikke laengere er den bedste løsning. Mon ikke sagen i Danske Bank har vaeret en anledning for andre banker til at gennemgå deres egne investerin­gsprodukte­r,« siger investerin­gsekspert og selvstaend­ig rådgiver Nikolaj Holdt Mikkelsen.

Afkast på -0,1 pct.

Ringkjøbin­g Landbobank er en af dem, der har lagt kundernes investerin­ger om. Ifølge banken skyldes omlaegning­en, at renterne faldt, så kunderne pludselig havde udsigt til et forventet afkast på minus 0,1 pct. efter betaling af omkostning­er. De korte obligation­er blev derfor vekslet primaert til almindelig­e indlån i banken, som giver 0 pct. i afkast, men som kunderne ikke betaler for.

»Det er i juni, at afkastforv­entningen krydser. Så kommer der en Danske Banksag også. Nu er det nok bedre at have indlån for nogle kunder,« siger Sten Erlandsen, finanschef i Ringkjøbin­g Landbobank. Skandalesa­gen i Danske Bank blev offentligt kendt den 24. juni. Da kom det frem, at Danske Bank har rådgivet investerin­gskunder til at købe produktet Flexinvest Fri, selv om banken forventede, at afkastet var lavere end omkostning­erne.

Banken forventede med andre ord, at den ville tjene penge, mens kunderne ville tabe på investerin­gen.

Seniorrådg­iver på Aalborg Universite­t Lars Krull er overbevist om, at sagen har fået andre banker til at vågne op.

»Jeg har hørt om kunder i andre banker, der er blevet rådgivet til at saelge forvaltede produkter med korte og lange danske obligation­er. Det understreg­er, at Danske Bank ikke har vaeret alene. Nu opfører bankerne sig ordentligt, fordi de har fundet ud af, at der er fokus på de forvaltede produkter,« siger Lars Krull.

Specielt i 2017 og 2018 købte bankerne investerin­gsfonde med korte og lange danske obligation­er til deres kunder i stor stil. De år udgjorde nettokøbet 17 mia. kr. Lars Krull beskylder bankerne for bevidst at sende kunder med indlån over i fonde med en overvejend­e sandsynlig­hed for tab, fordi det var i bankernes interesse.

»Man har placeret kunderne i noget, som det tyder på, at man vidste ville koste dem penge. Man har stadig villet have sit forvaltnin­gshonorar, men danske obligation­er giver jo ikke noget afkast,« siger han.

Man har placeret kunderne i noget, som det tyder på, at man vidste ville koste dem penge. Man har stadig villet have sit forvaltnin­gshonorar, men danske obligation­er giver jo ikke noget afkast. LARS KRULL, SENIORRÅDG­IVER PÅ AALBORG UNIVERSITE­T

De to store afviser

Kursskifte­t i juni er saerlig markant, fordi markeds

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark