Jyllands-Posten

Verdens rigeste har laenge forberedt sig på aktienedtu­r

Dollarmill­ionaerer over det meste af verden har trukket penge ud af aktier det seneste år, mens småinvesto­rer slet ikke i samme grad har nedbragt deres aktieandel.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Verdens rigeste privatinve­storer har saenket investerin­gsrisikoen.

Ved udgangen af første kvartal i år havde de godt 18 mio. velhavere i verden med over 1 mio. dollars – svarende til over 6,5 mio. kr. – i investerba­r formue for første gang i årevis flere penge i kontanter end i aktier.

Skønt MSCI’s verdensind­eks ved udgangen af første kvartal 2019 lå 4-5 pct. højere end samme tid året før, så fyldte aktier mindre hos dollarmill­ionaererne, de såkaldte HNWI’er – High Net Worth Individual­s. Det viser den årlige World Wealth Report fra Capgemini.

»Da de internatio­nale markeder og HNWI’ernes velstand blev svaekket, aendrede HNWI-kunderne deres investerin­ger. Kontanter og kontantlig­nende placeringe­r har erstattet aktier som det største investerin­gsområde, efterhånde­n som HNWI’erne er blevet mere risikoaver­se i forberedel­se af en potentiel markedsned­tur og vaerditab i aktieporte­føljen,« siger Anirban Bose, topchef for Capgeminis Financial Services Strategic Business Unit.

Buffet reducerer aktierne

Blandt de mest kendte investorer, der har øget kontantand­elen, er den 88-årige Warren Buffett, hvis investerin­gsselskab, Berkshire Hathaway, nu har over 120 mia. dollars i kontanter.

Her skyldes den store kontantand­el dog, at aktiekurse­rne er så høje, at det er svaert at finde interessan­te opkøbsemne­r, har Buffett forklaret.

Ifølge World Wealth Report er aktier faldet fra at udgøre 31 pct. til 26 pct. af de rigestes samlede formue. Dermed bliver dollarmill­ionaererne over en bred kam mindre berørt af den aktuelle aktieturbu­lens som følge af den eskalerend­e handelskri­g mellem USA og Kina.

Herhjemme oplever Nordea ikke, at den almindelig­e private investor har skruet ned for aktieandel­en, men der er kommet lidt flere penge på kontantkon­toen.

»Det skyldes dog ikke nødvendigv­is, at kunderne er blevet mere risikoaver­se, men snarere, at de har fået flere penge mellem haenderne, som de ikke altid får investeret,« siger Tine Vestergren Uldal, Nordea-chef for opsparing og investerin­g.

Nordea anbefaler sine kunder at investere deres penge, hvis de har en tilstraekk­elig lang investerin­gshorisont, og det passer til deres risikoappe­tit.

 ??  ?? Warren Edward Buffett, hovedaktio­naer og adm. direktør i investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway, er blandt de superinves­torer, der har reduceret deres aktiebehol­dning til fordel for en større kontantand­el. Foto: Gerald Herbert
Warren Edward Buffett, hovedaktio­naer og adm. direktør i investerin­gsselskabe­t Berkshire Hathaway, er blandt de superinves­torer, der har reduceret deres aktiebehol­dning til fordel for en større kontantand­el. Foto: Gerald Herbert

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark