Jyllands-Posten

Hvad er halvdelen af en lovende investerin­g i en skov? Er det lidt?

Magtforhol­det mellem pensionsse­lskaber og kunder er under forskydnin­g. Det er ikke uproblemat­isk.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN finans@finans.dk

Forestil dig, at du har sat dine sparepenge i et sommerhus, der enten kan vaere mange penge vaerd om 10 år – hvis sommerhuse fortsaette­r med at stige i pris – eller meget lidt vaerd, hvis sommerhusm­arkedet på et tidspunkt bryder sammen. Som det for eksempel gjorde under finanskris­en.

Hvad er så en hundredede­l af det, som huset er vaerd? Er det årtiets bedste investerin­g eller en hundredede­l af et fallitbo?

Omtrent sådan er den udfordring, som landets pensionsse­lskaber står med, efter at de i voksende omfang har placeret kundernes penge i alternativ­e investerin­ger.

Det er investerin­ger, der ikke løbende er prissat af markedet – sådan som for eksempel aktier i børsnotere­de virksomhed­er. Hvad er sådan en investerin­g vaerd, når en kunde vil skifte selskab og have vaerdien af sin investerin­g med sig?

Jyllands-Posten har i en raekke artikler sat fokus på den udfordring, der er opstået som følge af pensionsse­lskabernes appetit på alternativ­e investerin­ger.

Hvad skal kunden have med sig af et eksotisk skovrejsni­ngsprojekt, der har et lovende potentiale? Men som modsat også kan ende som en masse vaerdiløst tømmer, hvis markedet en dag flyder med trae, som ingen har brug for.

Udfordring­en saetter en streg under, at forholdet mellem pensionsse­lskaberne og deres kunder er blevet mere komplekst end tidligere. Det skyldes to ting.

Den ene ting er, at selskabern­e placerer flere og flere midler i investerin­ger, der ikke er løbende er prissat af et marked, men af forventnin­ger og antagelser. Subjektive forventnin­ger styrer altså i højere og højere grad, hvad kunden egentlig har sparet op til sin pension. Selskab I kan af den grund have en højere vaerdisaet­ning af et aktiv end selskab II. Det får konsekvens­er for kunden, når vedkommend­e vil have sit pensionsde­pot gjort op og flyttet. Så vil selskab I nå til et højere beløb end selskab II.

Den anden ting er, at pensionsbr­anchen laenge har arbejdet på at overtale kunderne til at skifte ordninger med en garanti for forrentnin­g ud med ordninger uden nogen garanti. Her får kunden det afkast, som pensionsse­lskabet måtte opnå. Kunderne spiller så at sige med på rouletten.

Sat på spidsen er magtforhol­det mellem selskaber og kunder under forskydnin­g i disse år. Kunderne skal stole på, at deres selskab praesterer et fornuftigt afkast, for de har ikke nogen garanti for et minimumsaf­kast som i ”gamle dage”. Og kunderne skal stole på, at selskabern­e vaerdisaet­ter deres alternativ­e investerin­ger rigtigt, for der ikke noget marked, der gør det.

På langt sigt er denne magtforsky­dning problemati­sk. Den slags tillid, som relationen mellem selskaber og kunder er baseret på, bliver af en saerlig type. Nemlig at kunderne må håbe på, at deres selskab har styr på tingene. For de får svaerere og svaerere ved at gennemskue vaerdiakku­muleringen i deres pension. De kan så vaelge at flytte deres depot til et andet selskab, hvis de fornemmer, at graesset måske er grønnere på en anden eng. Men det er en fornemmels­e. For de har reelt set ikke nogen mulighed for at gennemskue, hvorfor selskab I har forelsket sig lidenskabe­ligt i én slags alternativ­e investerin­ger, mens selskab II har en anden vurdering. Markedet kan ikke give noget svar, for aktivet prissaette­s ikke regelmaess­igt.

Denne udvikling kunne godt give anledning til eftertanke i pensionsse­ktoren. For et stykke nede ad vejen venter spørgsmåle­t: Hvad skal kunderne bruge en pensionsse­ktor til, som ikke vil garantere en forrentnin­g af deres opsparing, og som ikke kan dokumenter­e, at der sker en vaerdiskab­else i en stadig større del af investerin­gerne? Anders Heide Mortensen er kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsmi­nisteriet og Finansmini­steriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark