Jyllands-Posten

De aarhusians­ke folkeskole­r leverer gode karakterer for få penge

Børne- og ungerådman­d kraever penge til folkeskole­n, selv om de aarhusians­ke folkeskole­r leverer topkarakte­rer sammenlign­et med landets andre store byer.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Karakterer­ne i den aarhusians­ke folkeskole ligger i top og udgifter i den lave ende af skalaen sammenlign­et med skolerne i de fem andre af de seks største byer i landet.

Den seneste rapport fra det såkaldte 6-by-samarbejde udgivet i juni viser, at de aarhusians­ke elever ved sidste års 9. klasses afgangseks­amen i snit fik karakterer­ne 8,2, 7,1 og 7,4 i henholdsvi­s engelsk, dansk og matematik. Det er alle topplaceri­nger, og til sammenlign­ing lå karakterer­ne på 8,1, 6,4 og 6,4 i København. Udgiften per elev i Aarhus i 2018 var på 68.186 kr. Randers, Esbjerg og Aalborg brugte flere penge på deres folkeskole­elever.

»Det er et stort skulderkla­p til den aarhusians­ke folkeskole. De 2.800 elever, som netop har haft første skoledag, begynder i en god folkeskole fyldt med gode paedagoger, laerere og ledere,« siger børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF), der mener, at de gode karakterer også skyldes, at uddannelse­sbaggrunde­n hos foraeldren­e i store byer som Aarhus og København er bedre end i f.eks. Randers og Esbjerg.

Foraeldre: Flere penge, tak

Byrådspart­ierne har stillet i alt 154 budgetfors­lag, i forbindels­e med at kommunens budget for 2020 skal laegges i september. 13 af dem er på skoleområd­et. De gode resultater i de aarhusians­ke skoler er ikke en grund til at nedpriorit­ere dem, når pengene skal fordeles, mener Thomas Medom:

»Karakterer er ikke den ultimative sandhed. Vi har et stigende antal børn med skolevaegr­ing og angst. Samtidig er økonomien på nogle skoler så presset, at de har svaert ved at leve op til folkeskole­loven. Vi nødt til at bruge flere penge på folkeskole­n for at fastholde det nuvaerende niveau.«

Cecilie Harrits, formand for skolebesty­relsesfore­ningen Skole og Foraeldre i Aarhus, er enig:

»Økonomien på almenområd­et i skolerne balancerer lige nøjagtigt, og samtidig står de over for besparelse­r. Derfor bliver det svaert at holde kvaliteten i folkeskole­n uden flere penge.«

Jesper Skorstenga­ard, formand for Århus Laererfore­ning:

»Det går ikke godt med at hjaelpe de elever, som har problemer i skolen. Når man ser på et gennemsnit, kan man holde resultater­ne, ved at 80 pct. bliver lidt bedre, mens de, der har det dårligt i skolen, får det endnu dårligere.«

6-by-rapporten viser også, at kun København har en højere klassekvot­ient end Aarhus. Det er dog ikke mindre klasser, Thomas Medom vil prioritere penge til under budgetforh­andlingern­e.

 ??  ?? I 2018 havde eleverne på Sølystskol­en i Egå et gennemsnit på 8,1 til 9. klasses afgangsprø­ve. Det gav en 56.-plads blandt landets skoler. På billedet ses Katrine Dyrekjaer Fredberg (mf.). Foto: Mads Frost
I 2018 havde eleverne på Sølystskol­en i Egå et gennemsnit på 8,1 til 9. klasses afgangsprø­ve. Det gav en 56.-plads blandt landets skoler. På billedet ses Katrine Dyrekjaer Fredberg (mf.). Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark