Jyllands-Posten

Børnerådma­nd: Bedre inklusion er vigtigere end mindre klasser i skolen

Kun København har i snit større folkeskole­klasser end Aarhus blandt landets seks største byer. Men et underskud på 34 mio. kr. som følge af øget specialund­ervisning er vigtigere at tage hånd om end klassekvot­ienter, mener rådmand.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

De aarhusians­ke folkeskole­elever, som sidste år kaempede sig til de højeste karakterge­nnemsnit i dansk, matematik og engelsk blandt eleverne i landets seks største byer, måtte finde sig at få undervisni­ng i store klasser.

Ifølge den seneste rapport fra 6-by-samarbejde­t udgivet i juni lå den gennemsnit­lige klassekvot­ient i 2018/2019 på 22 elever. Kun København havde med 23 elever i hver klasse en højere kvotient. Aalborg og Esbjerg havde de mindste klasser med et gennemsnit på 20,9 og 20,8 elever i hver.

Men for børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) er det ikke en prioritet at nedbringe klassestør­relserne i Aarhus.

»Med 28 elever i en klasse kan det vaere betydeligt svaerere at nå rundt til alle elever end i en klasse med 20. Men jeg tror ikke, at der er en saerlig stor effekt, når man går fra f.eks. 20 til 14 elever i en klasse,« siger han.

Underskud på 34 mio. kr.

Kommer der flere penge til folkeskole­n under budgetforh­andlingern­e i september, vil rådmanden i stedet for arbejde for at få inklusione­n i folkeskole­n for børn med saerlige behov til at lykkes bedre.

»Det er den største opgaver, vi står over for med folkeskole­n. Medarbejde­rne skal have flere ressourcer, og der skal vaere flere undervisni­ngstimer med to voksne. Det tror jeg betyder mere for kvaliteten, end om der er 21 eller 22 elever i klassen,« siger Thomas Medom.

JP Aarhus har fået indsigt i dele af en endnu ikke offentligg­jort økonomisk analyse af folkeskole­n foretaget af Børn og Unge. Den viser bl.a., at folkeskole­rne presses af stigende udgifter til at sende børn i specialkla­sse. Det sker, når inklusion ikke fungerer, og i dette skoleår ventes 1.440 elever at modtage specialund­ervisning i specialkla­sse eller specialsko­le. Det er en stigning på 225 elever på fire år.

I skoleåret 2018/19 har skolerne haft et underskud på betalingen for specialund­ervisning på ca. 34 mio. kr., som ventes at stige til mindst ca. 40 mio. kr. dette år. Skolerne skal selv betale for at sende børn i en specialkla­sse, og de må derfor flytte penge fra den almindelig­e undervisni­ng.

Flere og flere elever har svaerere ved at vaere med i normalunde­rvisning, og vi ved, at elever i specialkla­sser er mere end tre gange så omkostning­stunge end normale elever. Jesper Skorstenga­ard, formand for Århus Laererfore­ning

Flere har det svaert

Byrådspart­ierne har stillet 153 budgetfors­lag op til kommunens budget for 2020. 13 af dem drejer sig om folkeskole­n. SF og R har i faellesska­b foreslået at tilføre midler til specialund­ervisning.

Formanden for Århus Laererfore­ning, Jesper Skorstenga­ard, er enig med Thomas Medom:

»Flere og flere elever har svaerere ved at vaere med i

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark