Jyllands-Posten

Der var tonsvis af grus og flis i maskinerie­t

At daemme op for de heftige regnbyger torsdag og lørdag har kraevet en massiv indsats fra Smukfest og masser af godt humør og overbaeren­hed fra de godt 50.000 gaester.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Det føles, som om alle rekorder for regn er blevet slået torsdag og lørdag på Smukfest.

Det har formelig vaeltet ned, lagt telte under vand, fået sko til at sejle vaek og gjort gummistøvl­er til det eneste gangbare fodtøj. Folk har måttet tage hjem, fordi de ikke kunne overskue at tørre tøj endnu en gang, og fordi de ikke orkede at vade rundt i mudder.

Men det eneste usaedvanli­ge er, at regnen er kommet i heftige byger, siger vagthavend­e meteorolog på DMI Bolette Brødsgaard.

»Vi er ikke oppe på skybrudsni­veau i Skanderbor­g, men vandet er kommet i nogle heftige skyller og med kraftige tordenbyge­r,« siger hun.

»Derfor har intensitet­en vaeret stor, men bygerne har ikke varet så laenge, at de kan betegnes som skybrud.«

Massiv indsats

Til gengaeld har festivalen arbejdet intenst med at daemme op for vandet.

»Vi har indtil nu brugt 700 tons skaerver, 400 tons stabilgrus og 1.100 kubikmeter flis. Hertil kommer køreplader af jern, assistance fra slamsugere til at tømme kloaker, der er løbet over, og fra Falck til at hjaelpe biler fri,« siger Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest, og fortaeller, at der også er sat et stort arbejde ind med at genhuse folk, som ikke laengere kunne bo i deres telte eller paphuse.

»Vi har intet overblik over, hvad det kommer til at koste, men det bliver helt sikkert dyrt.«

Både Poul Martin Bonde og Søren Eskildsen, ordførende direktør for Skanderbor­g Festivalkl­ub, er meget tilfredse med, at regnen ikke har kunnet skylle den gode stemning vaek fra Dyrehavens bakker.

Tilfreds politi

Også politiet melder, at festivalen generelt er afviklet tilfredsst­illende. Dog skaemmer isaer en voldtaegt samt nogle voldssager det gode billede.

En pige på 17 år anmeldte mandag aften, at hun var blevet voldtaget på Kaerlighed­en, og politiet eftersøger nu en 20-25-årig mand, ca. 180 cm høj med hår, der daekker ørerne, og mørkt fuldskaeg uden overskaeg.

»Vi efterforsk­er stadig sagen, men har ikke fået nye henvendels­er,« siger politikomm­issaer Poul Steffensen, Sydøstjyll­ands Politi.

»Det er ikke en sag, vi laegger ned, men man kan da godt diskutere chancen for at opklare den, når alle er taget hjem. Det bliver svaerere og svaerere.«

Som saedvanlig­t

Der har vaeret enkelte voldssager, og så er der andre sager om tyveri og saedelighe­d, siger han, der dog endnu ikke har den samlede opgørelse over de begivenhed­er, som har kraevet politimaes­sig indblandin­g i ugens løb.

 ??  ?? Mens nogle valgte at tage hjem på grund den massive regn, holdt andre ud og hyggede sig tilsynelad­ende. Foto: Casper Dalhoff
Mens nogle valgte at tage hjem på grund den massive regn, holdt andre ud og hyggede sig tilsynelad­ende. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark