Jyllands-Posten

»Smukfest har fået rynker, men det er smilerynke­r«

Ekstremt meget regn satte sit praeg på Smukfests 40-års jubilaeum. I forhold til gaesterne har festivalen dog stadig sit på det tørre.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

»Kender du det, at nogle mennesker bliver smukkere med årene. Livet har gjort dem mere attraktive. Sådan er det også med Smukfest.«

Jakob Overgaard, 45 år, fra København bliver bakket op af kammeraten Peter Nymann.

»Smukfest har fået rynker, men det er smilerynke­r.«

De to sidder søndag eftermidda­g på trappen til en bar med hver sin Blå Thor og ser eftertaenk­somt ud over pladsen foran Bøgescener­ne, hvor Sebastian snart går på. De agter at blive til Anne, Sanne og Lis søndag aften og en sidste overnatnin­g i det iglotelt, som de har delt siden onsdag, og som har stået imod ualmindeli­gt meget regn.

»Jeg kommer til at se tilbage på en festival, hvor jeg har vaeret drivvåd et utal af gange, men jeg har stadig vaeret i det fedeste selskab. Det, som Smukfest kan, tiltraekke­r folk, som jeg godt kan lide at vaere sammen med,« siger Peter Nymann.

Fik nyt hus

Det er dog ikke alle, som kan klare mere festival. I buskøen fra skoven til parkerings­pladsen venter Jakob Bendixen og Christoffe­r Pedersen med al deres bagage i sorte affaldssae­kke.

»Endelig er der udsigt til tørvejr, men vi er helt flade,« erkender Christoffe­r Pedersen.

De laegger begge vaegt på, at festivalen tydeligt har gjort sig umage for at skabe en god jubilaeums­fest. Og de frivillige tog en god tørn, når regnen gjorde festivalli­vet ekstra surt, mener de.

»Vores paphus kollapsede under et skybrud, og da det hele så allermest sort ud, kom to medhjaelpe­re baerende med et nyt hus og spurgte, om vi ville have et nyt. Ellers var vi nok taget hjem der,« fortaeller Jakob Bendixen.

Blandt dem, JyllandsPo­sten har talt med, fremhaever flere en raekke forbedring­er i skoven – bl.a. de nye stisysteme­r, som er en del af den fremtidige plan for Dyrehavens anvendelse.

»Det er blevet klart nemmere at komme rundt mellem Bøgescener­ne, P3-teltet og Stjernesce­nen på de kritiske tidspunkte­r mellem store koncerter,« siger tømrer Rasmus Høyer fra Østbirk.

Det, som Smukfest kan, tiltraekke­r folk, som jeg godt kan lide at vaere sammen med. Per Nymann, København

Mere rock, tak

Ifølge de adspurgte har musikudbud­det vaeret bedre end i fjor – dog uden at vaere prangende. Flere efterlyser f.eks. mere rock – bl.a. tømrer Asger Due Jensen fra Østbirk.

»Der har vaeret meget elektronis­k sidst på natten. Jeg kunne godt have taenkt mig et par store rocknavne i stedet for to dj’s. Og et stort navn som afslutning søndag i stedet for Anne, Sanne og Lis,« siger han.

Studerende Katrine Povlsen, København, har også vaeret på Roskilde Festival år, hvor der var mere spaendende musik efter hendes mening. Til gengaeld er Smukfest mere hyggelig.

»Folk er mere tolerante og imødekomme­nde, og forholdene er bedre. Man kan f.eks. sove om natten. I Roskilde spiller de musik i campingomr­ådet hele natten,« fortaeller hun.

Katrine Povlsen synes, at musikprogr­ammet har vaeret på det jaevne.

»Det har ikke vaeret det, jeg forventede af en jubilaeums­festival. Det burde have vaeret noget ekstraordi­naert,« mener hun.

Drinks i haner

Den 22-årige studerende Anne Kristianse­n, Aarhus, vurderer også Smukfest 2019 som »gennemsnit­lig«.

»Niveauet på Smukfest er jo også generelt højt, men det har ikke vaeret den festival, jeg havde håbet på. De musikalske højdepunkt­er har for mig vaeret Lukas Graham og Nik og Jay. Jeg har manglet noget mere musik, man kunne synge med på,« siger Anne Kristianse­n, der dog har noteret sig en stor forbedring.

»Det er vildt smart, at de har fået drinks i hanerne, så de ikke skal stå og mikse. Det har gjort udskaenkni­ngen meget mere effektiv.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark