Jyllands-Posten

Almensekto­ren er nøgleordet for at komme i mål med klimamålen­e

Renovering­er kan vaere andet end udgifter. Det kan ligefrem vaere vaerdiskab­ende.

- SØREN WANDAHL professor (docent), Institut for Ingeniørvi­denskab, Aarhus Universite­t og projektled­er for ReVALUEpro­jekt, Aarhus JOHANNE MOSE ENTWISTLE dokumentat­ionschef ved AART Architects, Aarhus STINA RASK JENSEN ph.d., Institut for Ingeniørvi­denskab,

»Det er altid de sidste procenter, der er de dyreste,« lød det fra prof. Peter Birch Sørensen i Jyllands-Posten den 20. juni om den nye regerings forhandlin­ger om en klimamålsa­etning for 2030.

Siden er S, SF, og EL blevet enige om, at Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 pct. inden 2030.

»Vanvittigt ambitiøst,« lød det bl.a. fra Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs Maria Reumert Gjerding, og det er det også. Det svarer til at stoppe hele udledninge­n fra både landbruget og industrien og en god bid af udledninge­n fra transports­ektoren.

Det kan vi i sagens natur naeppe, og spørgsmåle­t, som diskuteres flittigt nu, er, hvor de »sidste dyre procenter« så skal findes?

Svaret kan ligge i renovering af den eksisteren­de boligmasse. Men i stedet for dyre udgifter kan man snarere tale om vaerdiskab­else for samfundet.

Det er nemlig sådan, at bygninger i dag står for 40 pct. af det samlede energiforb­rug i Europa. Det gør bygninger til en af det internatio­nale samfunds største energislug­ere. Laeg dertil, at 75 pct. af bygningsma­ssen er energi-ineffektiv, og at op mod 85 pct. af den stadig vil vaere i brug i år 2050, og vi står over for en massiv problemsti­lling i forhold til CO2-reduktion.

Skal vi i mål med de nye klimamål, er det simpelthen afgørende at energireno­vere.

Nøgleordet er almensekto­ren, som kan repraesent­ere et vigtigt led i regeringen­s grønne ambitioner.

Hver femte bolig i Danmark er nemlig en almenbolig, og størstedel­en er opført før indførelse­n af energikrav sidst i 70’erne.

Der er meget at hente ved at energiopti­mere denne boligtype, og der er mange lavthaenge­nde frugter at plukke. Merudgifte­n forbundet med at gennemføre energiforb­edringer i almenbolig­er er nemlig relativt lille for samfundet, fordi vi alligevel står over for store udbedringe­r på området.

Alligevel bliver det oftest ikke dømt rentabelt at gennemføre de dybe renovering­er, som er nødvendige ift. klimamålen­e.

Men hvad nu, hvis man taenker økonomi på en anden måde? Måske vi bør se på de store uforløste potentiale­r, der gemmer sig i denne type renovering­er. Gemt i enhver energireno­vering ligger nemlig et potentiale for social vaerdiskab­else – både for den enkelte og for samfundet.

Forskning viser, at det bebyggede miljø i høj grad kan vaere med til f.eks. at fremme sociale relationer, skabe tryghed, forebygge kriminalit­et og påvirke menneskers helbred.

Et godt eksempel kan vaere det 200.000 kvm. tidligere ghettoområ­de Rosenhøj i Aarhus, der gennemgik en helhedsori­enteret renovering med fokus på fysiske og boligsocia­le tiltag i årene 2014-2017. Andelen af utrygge beboere er nu halveret i forhold til 2008, og området er blevet langt mere attraktivt: 14 gange så mange borgere står på venteliste i dag som i 2010.

Et godt fysisk miljø giver en raekke fordele – saerligt på lang sigt, hvor vi faktisk kan begynde at tale om deciderede økonomiske indtaegter for samfundet. Og det åbner op for nye perspektiv­er for, hvad vi på samfundsni­veau betragter som ’udgifter’ eller ’indtaegter’.

Kan man forestille sig, at man går fra kun at omtale renovering som en ’udgift’, men snarere som en investerin­g i miljøet, samtidigt med at danskerne får bedre indeklima, lysforhold og sociale faellesska­ber?

Sammen med en lang raekke partnere startede Institut for Ingeniørvi­denskab, Aarhus Universite­t, forsknings­projektet ReVALUE op for tre år siden. Formålet var netop at identifice­re potentiale­r for mervaerdi i energireno­vering og udvikle vaerktøjer til at styrke en helhedsori­enteret proces i de tidlige designfase­r af en bygningsre­novering, således at potentiale­rne for miljømaess­ig, økonomisk og social mervaerdi kommer i fokus.

Projektet går nu ind i sin afsluttend­e fase, og vi står med ny viden og vaerktøjer til, hvordan vi kan hjaelpe med at komme i mål med de ”sidste procenter”, uden de bliver de dyreste. Og den 21. august deler vi ud af disse erfaringer ved et åbent symposium på Navitas i Aarhus.

De ”sidste dyre procenter”, som den nye regering kaemper med, er det, vi i projektet har arbejdet med gennem flere år. Som udgangsbøn vil vi derfor håbe på, at både den nye boligminis­ter og den nye klimaminis­ter vil lade sig inspirere af vores arbejde og investere i energireno­veringer med mervaerdi, når de laegger planerne for Danmarks fremtid.

 ??  ?? Renovering af Rosenhøj i Aarhus. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald
Renovering af Rosenhøj i Aarhus. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark