Jyllands-Posten

Nu har alle flekslån negativ rente

Enkelte F5-lånere får nu reelt penge tilbage for at låne.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Alle flekslån har nu negativ rente for første gang nogensinde. Det blev en realitet mandag, da renten på et 30årigt F10-lån faldt til -0,02 pct.

Vaelger man at afvikle F10lånet over 10 år, er renten helt nede på -0,27 pct.

F10-lånet er ikke specielt kendt, men det er kommet mere i spil de senere år, oplyser cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

»Det er typisk boligejere med stor frivaerdi, der vaelger det. Ofte er det folk, der er på pension eller på vej til det. Det bruges også i vores nye produkt, Flexlife,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Den største risiko ved et F10-lån er, hvis man skal ud af det i løbet af en kortere årraekke. Så risikerer man at skulle betale overkurs for at komme ud af det. Omvendt kan man også score en konverteri­ngsgevinst, hvis renterne stiger igen.

Spekulante­r skal vaelge fast

Men hvis man vil spekulere i konverteri­ngsgevinst­er, skal man vaelge obligation­slån med fast rente, understreg­er Christian Hilligsøe Heinig.

At renten er lavere ved en afvikling over 10 år frem for 30 år skyldes, at de løbende afdrag er større på den 10-årige variant. Dermed indeholder F10-lånet en større relativ vaegt på de kortere fleksoblig­ationer, som løber ud i takt med afdragene.

Som udgangspun­kt anbefaler realkredit­institutte­rne, at man ikke skal vaelge flekslån med laengere tid mellem refinansie­ringerne end fem år – altså et F5-lån.

Penge tilbage på lån

Renten på et F5-lån er nu helt nede i -0,48 pct. Det vil sige, at en boligejer, der vaelger et F5-lån, er sikker på i fem år at få ca. 4.800 kr. retur, for hver million vedkommend­e skylder. I Realkredit Danmark modregner man den negative rente i bidraget.

Renten er nu så lav, at nogle boligejere vil opleve at få penge tilbage for at låne. Hvis man har et F5-lån, der kun udgør op til 40 pct. af ejendommen­s vaerdi, betaler man et bidrag på 0,45 pct. En sådan boligejer vil altså få ca. 300 kr. tilbage hvert år for at låne.

Har man fuld belåning i ejendommen op til 80 pct., er bidragssat­sen 0,8564 pct.

 ??  ?? Uanset hvilket flekslån boligejern­e vaelger, vil renten nu vaere negativ. Arkivfoto: Michael Hansen
Uanset hvilket flekslån boligejern­e vaelger, vil renten nu vaere negativ. Arkivfoto: Michael Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark