Jyllands-Posten

Saet pensionen fri

Fire fremtraede­nde finansfolk med mange års beskaeftig­else i pensionsbr­anchen på cv’et går i denne kronik i brechen for en omfattende reform af det private pensionssy­stem, som skal give danskerne højere pensioner.

-

Vi har i Danmark verdens bedste pensionssy­stem. Det skal vi fastholde, men her er ikke desto mindre et par forslag, som vil give endnu højere pensioner, bedre produkter og mere tilfredse pensionsop­sparere.

Valget af pensionsse­lskab traeffes stort set altid enten af arbejdsgiv­er eller er overenskom­stfastlagt. Medarbejde­ren har ingen indflydels­e på valget. Nogle synes, at denne ”danske model” er naturlig. Af og til kan man få indtryk af, at det er bedst, at medarbejde­ren ikke skal traeffe for mange valg, fordi pension er svaert og mest for fagfolk. Vi er uenige. Det vil styrke konkurrenc­en, hvis medarbejde­ren får direkte indflydels­e på valget – med alle de fordele, det indebaerer i form af lavere priser og nye produkter. mulighed for selv at vaelge kapitalfor­valter. Ønsker man ikke at vaelge selv, er der et defaultsel­skab, som indgår som kapitalfor­valter.

Hvordan kan den svenske model se ud på dansk? Arbejdsgiv­eren vaelger også fremover en faelles leverandør af forsikring­sprodukter. Det betyder, at alle medarbejde­re fortsat kan optages uden individuel helbredsbe­dømmelse, og for mange arbejdsgiv­ere er det vigtigt, at der er sammenhaen­g mellem forsikring­sprodukter­ne og virksomhed­ens hr-politik.

Det nye er, at medarbejde­ren får mulighed for selv at vaelge kapitalfor­valter. I dag har naesten alle markedspro­dukter, hvor medarbejde­ren selv baerer investerin­gsrisikoen. Der er derfor intet unaturligt i, at valg af kapitalfor­valter også foretages af medarbejde­ren.

For at medarbejde­rne kan vaelge kapitalfor­valter på et oplyst grundlag, skal der etableres en portal, hvor man sammenlign­er pensionsse­lskaber.

Det bliver lettere, når alle pensionsse­lskaber fra 2020 skal benytte ensartede definition­er på de produkter, der udbydes. Portalen skal indeholde oplysning om historisk performanc­e, risiko og omkostning­er. Der skal vaere oplysning om den anvendte investerin­gsfilosofi – f.eks. passiv strategi, saerlig grøn strategi osv.

Ønsker medarbejde­ren at flytte sin opsparing til et andet selskab, sker det via portalen. Det nye selskab kan så umiddelbar­t begynde sin rådgivning af medarbejde­ren.

Svenske erfaringer viser, at priserne for kapitalfor­valtning er reduceret betydeligt efter konkurrenc­eudsaettel­sen. Omkostning­erne er over en kort årraekke halveret for samme type investerin­gsprodukte­r, hvilket svarer til flere hundredetu­sinder mere i pension for en typisk opsparer. Og der er andre fordele. Forslaget vil øge konkurrenc­en og give større gennemsigt­ighed – det plejer at føre til bedre governance.

Kan man argumenter­e imod, at medarbejde­ren selv vaelger kapitalfor­valter? Man kan frygte, at medarbejde­ren kan foretage uheldige valg, så opsparinge­n går tabt. Derfor bør man ikke kunne vaelge enkelte aktiver (f.eks. en bestemt aktie), men portefølje­r inden for de velkendte grupper ”lav, middel eller høj investerin­gsrisiko”. Man kunne også frygte en overdreven flytten rundt med opsparinge­n i jagten på afkast. Os bekendt er der dog ikke erfaringer fra Sverige for, at det sker.

Mange pensionsse­lskaber lider i disse år uforholdsm­aessigt store tab på deres forsikring­sportefølj­e. Det kompensere­r de for ved at haeve prisen på f.eks. kapitalfor­valtning. Det er usundt at lave en såd an krydssubsi­diering. Ved vores forslag vil priserne på forsikring­sprodukter sikkert stige, men samtidig vil omkostning­en til kapitalfor­valtning falde.

Vi har drøftet vores tanker med en raekke store og mindre virksomhed­er, og de har alle vaeret saerdeles positive. Det gaelder dog ikke i samme grad pensionsse­lskaberne. Det er måske forståelig­t, at en hel branche ikke ønsker øget konkurrenc­e. Det undrer os dog lidt, idet selskabern­e er ganske gode kapitalfor­valtere, og flere selskaber tilbyder også at forvalte frie midler. Man kunne bruge portalen som platform til også at tilbyde kapitalfor­valtning af frie midler. Her er konkurrent­erne i høj grad banker, som ofte har højere omkostning­er end pensionsse­lskaberne. En portal, som kan understøtt­e ovennaevnt­e, kan etableres i løbet af ca. et år for en begraenset investerin­g. Det er altså ikke teknikken, der hindrer øget konkurrenc­e.

Konkurrenc­erådet har siden 2017 arbejdet på en analyse af konkurrenc­en på pensionsma­rkedet, og rådet skrev dengang i en pressemedd­elelse:

»Den danske pensionsfo­rmue er på omkring 4.000 mia. kr., og umiddelbar­t ser det ud til, at forbrugern­es mobilitet er meget begraenset. Mange hensyn skal tilgodeses, når man indretter pensionssy­stemet, og effektiv konkurrenc­e er et af dem. Med effektiv konkurrenc­e vil pensionsse­lskaberne have et staerkere fokus på at reducere omkostning­erne og levere mere attraktive ydelser til danskerne.«

Måske Konkurrenc­erådets rapport bliver fødselshja­elperen, der baner vejen videre frem for et konstrukti­vt samspil med arbejdsgiv­erne, arbejdsmar­kedets parter og pensionsse­lskaberne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark