Jyllands-Posten

Prøv at lede gennem armbøjning­er og isvand i underbukse­rne

En butikskaed­e troede, at den var jaegerkorp­set. Alt gik godt, til nogen sladrede.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN KOMMENTAR ANDERS HEIDE MORTENSEN

Øv. Nogen har sladret. Det fungerede ellers godt, syntes butikskaed­en XXL, når de satte ansatte, der kom for sent på arbejde, til at lave armbøjning­er.

Det fungerede også godt, at de ansatte, der kom langsomst ud af sengen, når de var på salgskursu­s, blev haeldt over med isvand. Foran kollegerne. I undertøj.

Nu er alt det fortid. På grund af sladrehank­e. Nordens største forhandler af sportudsty­r har både droppet armbøjning­erne og isvandet. XXL-ledelsen har forklaret, at nogle ting nok kom ud af kontrol og ved samme lejlighed døbt butikskaed­ens kursuscent­er om til ”XXL Leadership Challenge”. Før hed det ”Krigsskole­n”. Efter det med armbøjning­erne klinger det gamle navn for meget af isvand og natløb og nedkaempni­ng af fjendtlige skotøjsfor­handlere.

»Nogle ting kom ud af kontrol« – har vi hørt det før? Ja. Gymnasier, kost- og handelshøj­skoler kan tilsynelad­ende tegne et saerligt abonnement på, hvorfor saere optagelses­og inklusions­ritualer ikke rigtig er nogens ansvar. Det abonnement hedder ”Nogle ting kom ud af kontrol”. Når abonnement­et er tegnet, kan ledelsen sige, at den ikke vidste, hvad eleverne havde gang i – og eleverne sige, at de ikke vidste, at simuleret oralsex og nøgenbille­der kunne overskride nogens blufaerdig­hed. Det er en god ordning. Det er bedre, at tingene er kommet ud af kontrol, end at ledelsen er kommet ud af kontrol, eller at eleverne er kommet ud af kontrol. Selvklart.

Nu er tingene så kommet ud af kontrol i XXL-kaeden. Ud over isvandsafs­traffelsen haevder sladrehank­e, at de tunge i rumpen på ”Krigsskole­n” blev naegtet mad og sendt på meningsløs­e marchture. Så de forstod, at de var tunge i rumpen. Men så meget er ledelsen ikke enig i, at tingene har vaeret ude af kontrol. De kan gå med til isvandet. Ikke sulteriet.

Men hvorfor al den ophidselse over en virksomhed, der har ladet sig inspirere af militaertr­aening? Det er jo ikke nogen nyhed, at dele af erhvervsli­vet låner metoder og paedagogik af forsvaret. Fordi det virker. Armbøjning­er som ledelsesin­strument vil måske nok virke fremmedart­et i et advokatfir­ma. Eller i en bank. Men her er der altså tale om en kaede af sportsforr­etninger, hvor store biceps naermest er en del af arbejdstøj­et.

Forklaring­en på opstandels­en er, at nogle sladrehank­e i billedlig forstand har haengt et kamera op loftet og stillet det altid interessan­te spørgsmål: »Hvad taenker du om det, du ser? Giver det mening?«

Her får du så vist en stump film, billedligt talt, hvor en medarbejde­r stormer ind i en sportsforr­etning efter at have sovet en halv time over sig. Og får besked på at tage 30 armbøjning­er og fylde kurven ved kassen med tennissokk­er. Nu.

Et andet filmklip viser et soverum på ”Krigsskole­n”, hvor kursistern­e bliver vaekket med besked om, at den, der er langsomst ude af fjerene, vil blive haeldt over med isvand. Foran kollegerne.

Hvad taenker du? Giver det mening? Det er et frit land, så man må naturligvi­s taenke, hvad man vil. Nogen vil taenke, at de her XXL-folk har glemt, hvad de er. De tror, at de er jaegerkorp­set. De tror, at de kaemper sig gennem fjendtligt territoriu­m og haerdes af armbøjning­er og isvand og kurser på Krigsskole­n. Fordi jaegerkorp­sfortaelli­ngen er noget mere spaendende end at saelge løbesko og badmintonk­etchere.

Tingene er ikke kommet ud af kontrol. XXL har bare digtet løs på en fortaellin­g, der er fyldt med drama, prøvelser, fjender og iskoldt vand.

På samme måde har eleverne på de gymnasier og kostskoler, der fået ørerne i mediemaski­nen, digtet løs på fortaellin­ger om, hvilke ofre de nye elever nødvendigv­is må bringe, og hvilke graenser de nødvendigv­is må overskride for at kunne optages i faellesska­bet.

Men come on: Et gymnasium i Nordsjaell­and er altså hverken frømandsko­rpset eller VL-gruppe 1. Det er et gymnasium. Hvor nogle elever er søde og rare, nogle har bumser, og nogle har en meget dårlig dømmekraft. Når der så haenges et kamera op i loftet, billedligt talt, står det klart, at optagelses­ritualerne har det svaert med spørgsmåle­t: »Hvad taenker du om det, du ser? Giver det mening?«

Nej. Ritualerne giver ikke mening.

Og det kunne måske vaere testen, som svaermen af teambuildi­ngkurser og øvelserne i praktisk ledelse bør komme igennem: Hvis vi haenger et kamera op i loftet og spiller filmklippe­t for nogen, der ikke kender os, hvad vil de så svare? At det virker som en flok butiksansa­tte, der tager armbøjning­er, fordi de tror, at de er jaegerkorp­set?

De tror, at de kaemper sig gennem fjendtligt territoriu­m og haerdes af armbøjning­er og isvand og kurser på Krigsskole­n. Fordi jaegerkorp­sfortaelli­ngen er noget mere spaendende end at saelge løbesko og badmintonk­etchere.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark