Jyllands-Posten

Hjaelp Hongkong

-

Det er ikke laenge siden, at vi på denne plads sammenlign­ede en mulig indgriben fra Kinas haer i Hongkong med Sovjetunio­nens brutale reaktion mod Foråret i Prag i 1968. Frygten for, at en slags gentagelse, nu i Asien, finder sted, er de seneste døgn vokset betragteli­gt. Beretninge­r og billeder viser ikke alene demonstran­terne blive mere beslutsomm­e, men også politiet udøve egentlig brutalitet. Betjente uddeler knippelsup­pe til protestere­nde, der flygter ned ad en rulletrapp­e på en metrostati­on. En politimand skyder en demonstran­t i ryggen på naermeste hold, omend med en ammunition, som ikke skal vaere dødelig. Også et mindretal af demonstran­ter udøver vold. En politistat­ion er angrebet med brandbombe­r. Tidligere er parlamente­t blevet stormet.

Hvis en katastrofe skal afvaerges, er der brug for to ting. For det første, at den frie verden endelig begynder at sige til Beijing, hvad man mener. Hvis man altså mener noget. Og for det andet, at der straks indledes maeglingsf­orsøg.

Det har vaeret ganske overordent­lig pinligt, at Vesten i det store hele har vaeret tavs de seneste måneder. Praesident Trump, der ellers ikke holder sig tilbage, når det gaelder Sverige, Iran, Londons borgmester, muslimer eller sydamerika­nske stater, kritiserer kun Kina på handelsomr­ådet, ellers ikke. Tyskland er naermest usynlig, Frankrig hører man ikke meget til. Fra Danmark er der langt om laenge kommet en twittermel­ding fra Jeppe Kofod; den danske udenrigsmi­nister taler om »bekymrende scener«, og at han er enig med en EU-udtalelse om, at alle sider må vise tilbagehol­denhed, og at »regeringen må indgå i en fredelig dialog i respekt for ytrings- og forsamling­sfrihed«. Wauw.

Underdanig­hed over for Kina er ikke noget nyt. For ikke mange år siden blev danske Tibet-demonstran­ter forhindret i at udøve deres grundlovss­ikrede ret til at demonstrer­e, da den kinesiske praesident besøgte København. Det skete med velvillig hjaelp fra politiet. Det såkaldte pandadiplo­mati, der består i, at Kina belønner saerligt velvillige medlemmer af verdenssam­fundet med eksemplare­r af dette pudsige dyr, burde vaere under Danmarks vaerdighed at deltage i; men som en tur til Zoologisk Have i København kan bekraefte, forholder det sig modsat. SF’s nuvaerende formand Pia Olsen Dyhr måtte i 2011 hive i land, da hun som handelsmin­ister sagde, at hun kun ville tale menneskere­ttigheder med kinesere, hvis hun blev spurgt; sådan var det heller ikke ment, lod hun forstå, da hun var blevet irettesat af statsminis­ter Helle Thorning-Schmidt.

Hvor er i øvrigt Karsten Hønge, der har bebudet, at han vil demonstrer­e mod Trump, når praesident­en gaester Danmark naeste måned? Har han vist sig på Øregårds Allé i Hellerup, hvor den kinesiske ambassade residerer, undtaget måske til en reception? På et spørgsmål i DR-programmet “Deadline” for nylig om, hvor han har vaeret under praesident­besøg fra Rusland og Kina, svarede Hønge, at han bor på Fyn. Det er jo sandt, men togforbind­elser ser åbenbart ud til at fungere bedre, når en amerikaner er i farvandet, end når det gaelder halve og hele diktatorer fra den socialisti­ske verden.

Det mindste, man nu kan forvente, er EU’s støtte til forslag i den amerikansk­e kongres om at fratage Hongkong sin saerstatus som handelspar­tner. Der bør desuden sluttes op om Canada, hvis regeringsc­hef netop er kommet med en staerk appel til Kina; for nylig udløste han i en anden sag et raseri i Beijing, og Europa var helt stille. Og så må lande eller personer melde sig som maeglere. Hellere i dag end i morgen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark