Jyllands-Posten

Kina er ingen blød julepakke for Donald Trump

Nye toldmure mod kinesiske varer er blevet udsat for ikke at spolere amerikaner­nes jul, mens Trump leder efter et standpunkt i forhold til Hongkong.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Der vil igen vaere masser af iPhones, spillekons­oller og sikkert også en del bløde pakker made in China, når amerikaner­ne juledag kaster sig ud i det traditione­lle årlige gaveorgie.

Den tiltagende handelskri­g mellem USA og Kina, verdens to største enkeltøkon­omier, truede ellers med at fordyre gaverne – og dermed slå skår i julelykken – men tidligere på ugen udsatte USA’s praesident, Donald Trump, øgede toldsatser på en raekke kinesiske varer.

»Vi gør det på grund af julesaeson­en, for det tilfaelde at nogle af toldsatser­ne skulle ramme amerikansk­e kunder,« sagde Donald Trump.

Det sker på et tidspunkt, hvor mange lamper begynder at blinke nervøst rundt omkring i den internatio­nale økonomi, og hvor de amerikansk­e finansmark­eder de seneste dage har bevaeget sig som en yoyo mellem eufori og fortvivlel­se afhaengig af meldingern­e fra Det Hvide Hus.

Erhvervsav­isen Wall Street Journal, der ofte har sympati for Trump og Republikan­erne, advarede torsdag på lederplads i skarpe toner om, at praesident­ens hang til at bygge toldmure kan ende med at udløse et globalt økonomisk tilbagesla­g.

»Nogle Trump-tilhaenger­e jubler over den kinesiske økonomis problemer, men de skal passe på med, hvad de ønsker sig. De kan drive Kina, verdens naeststørs­te økonomi, ud i den første recession, siden Deng Xiaoping begyndte aeraen af markedsref­ormer (i slutningen af 1970’erne, red.),« skriver avisen.

»Hold op med at udslynge handelstru­sler på Twitter. Erklaer våbenhvile med Kina på toldsatser­ne,« lød den fyndige opfordring fra New York-dagbladet.

Alvorligt hovedbrud

Trump har politisk god grund til at traede varsomt på området: En økonomisk nedtur kunne i givet fald skabe store problemer for hans kampagne for genvalg frem mod valget i november 2020.

Men det er ikke kun på det økonomiske felt, at Kina udgør en velvoksen udfordring for Det Hvide Hus.

De månedlange og omfattende demonstrat­ioner i Hongkong – hvor nogle aktivister har båret det amerikansk­e flag som et symbol på kravet om øget frihed – har skabt alvorligt hovedbrud for en administra­tion, der kun sjaeldent traeder i karakter som forsvarer af demokratis­ke rettighede­r internatio­nalt.

Trump har generelt haft nemt ved at finde fodslag med hel- og halvautori­taere ledere som Kinas praesident, Xi Jinping, Nordkoreas Kim Jong-un og Ruslands Vladimir Putin.

Det har i nogle tilfaelde skaffet udenrigspo­litiske dividender – f.eks. en reduktion af spaendinge­rne på den koreanske halvø – men kritikere på hjemmefron­ten peger på, at USA på denne facon spiller sig et vigtigt udenrigspo­litisk kort af haende.

Administra­tionens reaktion på begivenhed­erne i Hongkong er blevet kritiseret for at vaere vag og modsaetnin­gsfyldt.

»Hongkong-sagen er en meget barsk situation. Meget barsk. Vi må se, hvad der sker,« sagde Trump tidligere på ugen.

Praesident­en opfører sig »som en tilskuer til begivenhed­er i verden, som tidligere ledere naesten med sikkerhed ville have fordømt som angreb på demokrati og menneskere­ttigheder«, skrev Washington Post.

En af Trumps naere allierede, handelsmin­ister Wilbur Ross, afviste i et interview med tv-kanalen CNBC, at der var tale om aendrede signaler fra Washington.

»Hvad skulle vi gøre, invadere Hongkong?« spurgte han.

Torsdag opfordrede Trump så Kinas praesident til at involvere sig i en løsning af konflikten:

»Hvis praesident Xi ville mødes direkte og personligt med de protestere­nde, ville der komme en lykkelig og oplyst afslutning på Hongkongpr­oblemet. Det er jeg ikke i tvivl om,« tweetede Trump.

Heller ikke det forslag vakte jubel hos iagttagere i Washington.

»Hvad ville vaere det vaerste – at Trump tror på dette, eller at han ikke gør det, men af en eller anden grund mener, at det er en klog ting at sige?« lød det prompte fra den republikan­ske Trumpkriti­ker Bill Kristol på Twitter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark