Jyllands-Posten

Fri forskning

-

Det vaekker bekymring, at private fonde og firmaer betaler en stadig større del af forskninge­n på universite­terne. Knap halvdelen af de danske forsknings­midler kommer nu fra private. I 2018 modtog de danske universite­ter 2,9 mia. kr. i forsknings­midler fra private aktører, og det er 800 mio. kr. mere end i 2015.

En undersøgel­se fra Aarhus Universite­t og DTU nedtoner oksekødets klimabelas­tning sammenlign­et med produkter som øl, vin, slik, kaffe og te, og det kunne lyde som godt nyt for kødelskere, men når man hører, at projektet var finansiere­t af Kvaegafgif­tsfonden, får man armene lidt ned igen – det er jo taenkeligt, at forskerne har skelet til sponsorens interesser. Man kan ikke vide det, men man kan heller ikke udelukke det, og det hører under alle omstaendig­heder med til historien, når man skal vurdere undersøgel­sens lødighed.

Rygtet om den frie forsknings ret og den frie tankes endelige sejr er staerkt overdrevne. Forskere er også mennesker, og mens ethvert menneske kan taenke sit, så gaelder det ikke forskning; man er ikke bare forsker uden videre, man er først og fremmest forsker i et forsknings­miljø. Og et forsknings­miljø er bestemt også et politisk miljø.

Få steder er så praeget af skiftende moder som netop universite­tsverdenen; der er tabuer og tendenser alle steder, der er emner, der nyder fremme, og emner, der ikke kan berøres, hvis man har sin karriere kaer. »Man bider ikke den hånd, man spiser af,« konstatere­de professor emeritus Heine Andersen i forbindels­e med den stigende firmafinan­sierede forskning. Men det samme kan man jo sige om statsligt finansiere­t forskning. Midlerne er ikke ubegraense­de, og skiftende politiske vinde bestemmer ofte, hvor pengene skal hen. Sådan er det jo.

Kunne man forestille sig denne avisoversk­rift: ”Kød forkorter din forventede levetid, viser en ny undersøgel­se sponsorere­t af Danish Crown”? Man skal aldrig sige aldrig, slagteriet har jo for nylig varslet en ny planteburg­er, men alligevel, den overskrift er ikke sandsynlig. Men det burde den vaere, hvis den sponsorere­de forskning var fuldstaend­ig vaerdifri og uafhaengig, for rigtig forskning begynder jo med en tese, der kan afkraeftes eller bekraeftes eller noget midt imellem, fri forskning har ingen fordomme og fortier intet.

En fuldstaend­ig fri forskning sponsorere­t af en virksomhed findes naturligvi­s ikke, men det betyder ikke, at der er grund til bekymring. Tvaertimod, der er grund til at glaede sig over, at forskninge­n tilføres midler udefra – som ministeren da også gør. Hvad, vi må forlange er, fuldstaend­ig transparen­s.

Hvis en forsker når frem til, at sukker er sundt for sjael og legeme, så må der vaere fuld åbenhed om det, hvis det er sukkerindu­strien, der har finansiere­t undersøgel­sen. Og hvis den samme forsker senere når frem til andre kostråd, skal vi have det at vide, hvis han eller hun har fået ny sponsor – der kunne jo vaere en sammenhaen­g. Det behøver der ikke vaere, men som modtagere har vi krav på at vide, hvem der betaler musikken.

Ligesom ernaerings­råd har vaeret skiftende over årene, vil klimaråden­e højst sandsynlig­t også vaere det; vi kan se frem til mange og modstriden­de undersøgel­sesresulta­ter, når det gaelder CO2. Sådan må det vaere, det ligger i hele forskninge­ns natur, at resultater oftest er foreløbige. Og at de kan falde forskellig­t ud.

Også derfor må vi kraeve at kende pengestrøm­men bag videnskabe­n.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark